Tárgyalóasztalhoz ültek a május 4-i Vörösmarty téri demonstrációt szervező Kendermag Egyesület és az ugyanott ellentüntetést rendező Szabad Magyarországért Mozgalom vezetői is a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium épületében megrendezett fórumon. A tanácskozáson részt vevők egyetértettek abban, hogy utcai demonstrációk helyett társadalmi vita keretében kell beszélni a kábítószerkérdésről.

Gyurcsány Ferenc ifjúsági miniszter szerint a drogprobléma megoldására az utcai demonstrációk nem alkalmasak, ehelyett indulatoktól mentes szakmai párbeszédre van szükség. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) vezetője erről szerdán azon a budapesti fórumon beszélt, amelyet a tárca a május 4-i Kendermag-demonstráció kapcsán a kannabisz használatát támogató és ellenző álláspontokról szervezett.

A fórumon a Társaság a Szabadságjogokért, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Narkológiai Társaság, a Pszichiátriai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, a Drogambulanciák Szövetségének Tanácsa, az Ártalomcsökkentő Egyesület képviselői és egyéb szakértők mellet részt vettek a Kendermag Egyesület és a demonstrációjuk ellen tüntetést szervező Szabad Magyarországért Mozgalom, valamint az Ifjúsági Demokrata Fórum képviselői is. A miniszter megnyitója után zárt ajtók mögött folytatódott a tanácskozás.

Topolánszky Ákos, a tárca kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára, a tanácskozás vezetője a megbeszélést követően elmondta: a felek egyetértettek abban, hogy a drogproblémáról szakmai kontroll mentén folytatott társadalmi vita keretében és nem utcai demonstráció során kell beszélni.

A minisztérium egy probléma-katalógust állított össze a megbeszélésen a szervezetek által legfontosabbnak ítélt kérdésekről, valamint érintették a droghasználattal kapcsolatos büntetőjogi megközelítéseket is. A felek egyaránt célként jelölték meg a kábítószer-fogyasztás visszaszorítását.

Topolánszky közölte azt is: egyetértettek abban, hogy ennek eléréséhez a büntetőjog csak végső eszköz lehet, és inkább a prevencióra, a különböző szolgáltatásokra és közösségi programokra kell helyezni a hangsúlyt.