Ha az amerikaiak teljesen kivonulnak az utánpótlásbázisként használt taszári támaszpontról, akkor a minisztérium várhatóan bezárja a repülőteret - írja a Népszabadság. A megye vezetése abban bízik, hogy az amerikaiak egészségügyi bázisként használják majd a jövőben a támaszpontot, a lap információi szerint azonban erre kevés az esély.

Bizonytalanná válik a taszári támaszpont sorsa az amerikai katonák hamarosan megtörténő távozása után - írja a Népszabadság. A lap szerint kérdéses, hogy a balkáni békefenntartásból kivonuló Egyesült Államok a jövőben is számít-e majd az 1997 óta utánpótlásbázisként használt támaszpontra.

A bázison lévő amerikaiak ellátását biztosító Brown and Root cég már megkezdte leépítését, ami érzékenyen érintheti a térség lakóit, a vállalkozás ugyanis több száz környékbeli lakosnak adott munkát. A helyiek attól tartanak, hogy az amerikai logisztikai bázis átköltözik a délszláv térségbe, és ezzel a munkát adó cég is végleg távozik a megyéből - jegyzi meg a lap.

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Gyenesei István a Népszabadságnak azt mondta: nincs információja arról, hogy az amerikaiak teljesen ki akarnának vonulni a bázisról. Az amerikai követség őt arról tájékoztatta, hogy a távozó katonák helyett civil kormányalkalmazottak érkeznek majd.

Gyenesei elmondta azt is, hogy az amerikaiakkal szeptemberben kezdődnek kormányszintű egyeztetések arról, hogy mi legyen a szerepe a taszári támaszpontnak. A Népszabadság katonai körökből úgy értesült, kevés az esély arra, hogy a repülőtér területén egészségügyi ellátóbázis vagy katonai kórház létesüljön. Erre Gyenesei tett korábban javaslatot az amerikai nagykövetségnek.

A lap úgy tudja, hogy az amerikaiak kivonulása után a honvédelmi minisztérium bezárja a taszári támaszpontot, az ottani repülőezredet ugyanis már öt éve felszámolták. Arra ugyanakkor van lehetőség, hogy a katonák távozása után polgári repülőtérként működjön tovább a bázis.