Medgyessy: A 2006-os győzelem a vezérlő elv

A kormány működésének vezérlő elve a 2006-os választási győzelem - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök az MSZP választmányának szombati ülésén, ahol a kormány egyéves tevékenységét értékelik. A miniszterelnök ismét bírálta a kormány kommunikációs teljesítményét. A választmány elnöke, a kormányból nemrég menesztett Jánosi György arra hívta fel a figyelmet: "a kormány mindig a kirakatot jelenti, de a bolt mi vagyunk, az MSZP és az SZDSZ". A választmány jónak értékelte a kormány egyéves munkáját.

Az MSZP országos választmánya jónak, ha bővebben kellene fogalmazni nagyon jónak ítéli a kormány egy éves tevékenységét - mondta Jánosi György választmányi elnök a szocialista párt testületének szombati budapesti tanácskozását követő sajtótájékoztatón. Mint mondta: a választmány értékelése szerint a kabinet működése három területen jelentős változtatást hozott.

A választmányi elnök ide sorolta, hogy hiteles politikai erő létezik Magyarországon, a kormány a társadalmi párbeszéd új rendszerét alakította ki, illetve új, emberközpontú stílusban politizál. Jánosi György elmondta azt is: a választmány megválasztotta elnökhelyetteseit is, a tisztséget a jövőben Csiha Judit, Hubai László és Simon Gábor tölti be.

Az MSZP országos választmányának ülésén részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök is, aki beszédében közölte: a kormány működésének vezérlő elve a 2006-os választási győzelem. Medgyessy kijelentette: "teljesíteni fogjuk a négy év programját, úgy, ahogy ígéreteink szólnak."

A kabinet tevékenységét értékelve a már megvalósított intézkedések között említette egyebek mellett a pedagógusok bérének emelését, a minimálbér adómentessé tételét, a nyugdíjasok és a sokgyermekes családok terheinek enyhítését, valamint a gazdaság teljesítőképességének növelését.

Medgyessy közölte azt is, hogy a jövőben nagyobb mértékben kell foglalkozni a gyermekek, a fiatalok és a falvak problémáival, javítani kell a kormány kommunikációján és hatékonyabb elemző munkára van szükség. "A teljesítményünkhöz képest nagyon rossz a kommunikáció, sokszor nem tudjuk jól elmondani, hogy mit miért teszünk, nem tudjuk elmondani az emberek nyelvén az üzeneteket. Ezen tehát alapvetően változtatni kell" - jelentette ki a kormányfő.

A kormány és az MSZP kapcsolatát korrektnek és nagyon jónak nevezte, ugyanakkor gyengének a párt tagozatainak bevonását a kormányzati munkába, szükségesnek az információáramlás erősítését. A kormányfő közölte: az MSZP választmányától visszajelzéseket vár a kabinet munkájáról, majd hozzátette: "a visszajelzés finom megfogalmazása a kritikának". Medgyessy Péter úgy vélte, nagyobb figyelmet kell fordítani az ellenzék gondolkodásának megértésére, nem kell lebecsülni, milyen erőt képvisel.

A miniszterelnök beszéde után felszólaló Jánosi György választmányi elnök a kormány és a koalíciós pártok elválaszthatatlan viszonyára utalva azt mondta, "a kormány mindig a kirakatot jelenti, de a bolt mi vagyunk, az MSZP és az SZDSZ". Jánosi korábban sportminiszterként maga is tagja volt a kormánynak, a kabinet átalakítása során azonban távozott hivatalából, utódja Gyurcsány Ferenc, a kormányfő tanácsadója lett.

A választmányi elnök megjegyezte, hogy több vezető MSZP-s politikussal ellentétben úgy vélekedik: a kormánynak baloldali programra van szüksége, azt kell megvalósítania. Mint mondta: lehet azt állítani, hogy a kormány középre tart, de azt is figyelembe kell venni, milyen társadalmi csoportok körében vannak tartalékai. Jánosi György ide sorolta a fiatalokat, az alacsony jövedelműeket, valamint a falvak lakosságát.

A politikus ugyanakkor elmondta: szerinte sikeres évet zárt a kormány, mert bebizonyították, hogy létezik sikeres politizálás, változtattak a társadalmi kapcsolatok rendszerén és a politizálás stílusán. Jánosi hozzátette: ezért tartják az előnyt a Fidesszel szemben, és ezekhez az értékekhez kell ragaszkodni.

Kovács László pártelnök beszédében elmondta: alkalmassá kell tenni a szocialista pártot a 2006-os választási győzelemre, és ehhez a felkészülést már most el kell kezdeni. Hozzátette, a pártnak azt kell megvizsgálnia, érvényesül-e a kormány tevékenységében az MSZP értékrendje, időarányosan teljesülnek-e a kormányprogramban vállaltak.

Kovács szerint a pártnak előzetes véleményt kell mondania a kabinet döntései előtt és kezdeményezéseket kell tennie. A Jánosi György által elmondottakra úgy válaszolt: a pártnak politizálni, a kormánynak kormányoznia kell, baloldali értékek mellett és mentén.