Vasárnap egyeztetnek az iraki kontingensről

A honvédelmi miniszter szerint az iraki háború utáni rendezésről szóló ENSZ BT határozatának megszületését követően már nincs akadálya a magyar békefenntartó katonák Irakba küldéséről szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadásának. Juhász Ferenc vasárnapra négypárti egyeztetést hívott össze a témában.

Juhász Ferenc szombaton újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: elhárult a legnagyobb akadály, amely megakadályozta a Fideszt abban, hogy segítse ezt az akciót. A miniszter közölte: pénteken elküldte a parlamenti pártoknak az ENSZ BT határozat szövegét, amely igazolja, hogy az iraki rendezés nemzetközi legitimációval rendelkezik.

A vasárnapra összehívott négypárti egyeztetés tárgyalóasztalára a kormány eredeti békefenntartásról szóló javaslata kerül, amelyben kezdeményezik 300 őr- és biztosító feladatot ellátó katona kiküldését. A honvédelmi miniszter közlése szerint az MDF időpont-egyeztetési problémák miatt nem tud megjelenni a vasárnapi egyeztetésen, nem annak témájával van problémája.

Juhász Ferenc abban állapodott meg az MDF frakcióvezetőjével, hogy hétfőn személyesen vagy telefonon váltanak szót a négypárti egyeztetésen történtekről, hogy a frakcióvezető tájékoztatni tudja pártja képviselőit.

A tárca vezetője arról is szólt, hogy szeretnék, ha az amerikaiak logisztikai, egészségügyi vagy kiképzőbázist működtetnének a jövőben Magyarországon. Mint mondta: amikor az Egyesült Államok újragondolja európai elhelyezkedéseit, akkor megfontolhatná, hogy Magyarországra logisztikai szervezeteket hozzon. Ez az ország számára jó lenne, hiszen munkahelyeket teremtene és biztonsági szempontból sem jelentene kockázatot. Közölte: ha az amerikaiak elhagyják Taszárt, akkor újra kell gondolni a bázis sorsát.