Négy szülő csatlakozott az Egészségügyi Tudományos Tanácsot és az egészségügyi tárcát perelőkhöz - írja a Magyar Hírlap. A felperesek vitatják a tanács döntését, amely engedélyhez kötötte az újszülöttek köldökzsinórvérének levételét. A Fővárosi Bíróság - soron kívül - hétfőn tárgyalja az ügyet.

Négy szülővel bővül a felperesek köre a hétfőn kezdődő első hazai őssejt-perben. Az Egészségügyi Tudományos Tanács januári, őssejtek levételével kapcsolatos állásfoglalása miatt a Sejtbank Kft. és egy leendő apa adta be a keresetet a tanács és az egészségügyi tárca ellen. Az apának azóta - a múlt héten - megszületett a gyermeke - írja a Magyar Hírlap.

A felperesek azt kérik a Fővárosi Bíróságtól, állapítsa meg, hogy az ETT januári állásfoglalása jogellenes. A tanács szerint ugyanis a köldökzsinórvérben lévő őssejtek felhasználása kutatási stádiumban van, ezért az ezzel kapcsolatos tevékenység nem számít rutineljárásnak. Mivel a tevékenység jelenleg emberen végzett kutatásnak minősül, az egészségügyi törvény és egy szakminiszteri rendelet szerint is külön engedélyhez kötött.

Az őssejtek tárolásával kapcsolatos szervezést végző Sejtbank Kft. és a most már öt magánszemély szerint az ETT és a tárca túllépte a hatáskörét, mert olyan tevékenységgel foglalkoznak, amely nem minősül egészségügyi szolgáltatásnak. Enmellett úgy vélik, a döntéssel sérült a beteg törvényben előírt személyes szabadsága és önrendelkezési joga.