2,3 milliárdért vesz BMW-ket, Audikat az állam

A Miniszterelnöki Hivatal 2,3 milliárdos gépkocsibeszerzésről döntött. Az állami intézmények összesen ennyi pénzért vásárolhatnak felső-közép- és felső kategóriás autókat.

A Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) 400 darab felső-közép- és 10 darab felső kategóriás személygépkocsi szállítására írt ki pályázatot. A tenderen középkategóriában a Ford Mondeo Ambiente 2.0 TDCi két különböző változata és az Audi A6 V6 TDI 2.5, illetve a BMW 530d autótípussal nyertek a pályázók, míg a felső kategória nyertese BMW 730dA típussal pályázott.

Az ajánlati dokumentációt 11 cég vásárolta meg, és a határidőig 6 ajánlattevő nyújtotta be a pályázatát. Az 53 értékelési szempontot tartalmazó bírálati rendszer az ajánlati ár mellett magába foglalta a gépjárművek üzemeltetési költségeit, műszaki, biztonsági és környezetvédelmi paramétereit, valamint a rendelkezésre álló garanciális és szervizelési feltételeket.

A keddi eredményhirdetést követően a személygépkocsik 7-es kategóriában mindkét részteljesítésben a Ford Motor Hungária Kft. nyerte el a szállítás lehetőségét. A 8-as kategória egyik részteljesítésének nyertese a Porsche Hungaria Kft., a másik a Wallis Motor Kft., s ez utóbbi cég nyerte el a felső kategóriás szállítás jogát is.

Az autók szállítására kiírt központosított közbeszerzési eljárásban nyertes ajánlatok révén összesen 38 százalékos kedvezményt ért el az MKGI. Valamennyi kategóriában a listaár szerinti 3,5 milliárd forint értékű kiadáshoz képest a jelen közbeszerzési eljárás 1,2 milliárd forint értékű megtakarítást hoz.