Közel a megegyezés az iraki magyar misszióról. A pártok kedd délután megkapták a Honvédelmi Minisztérium kompromisszumos javaslatát, amelyről szerdán tartanak megbeszélést. Az Országgyűlés hétfőn már el is fogadhatja a határozatot, és augusztusban elindulhatnak a magyar katonák Irakba. A szállítási feladatokat Dél-Irakban lengyel parancsnokság alatt végeznék.

Az [origo] információi szerint a pártok kedden délután megkapták a kormány új, kompromisszumos javaslatát, amely tartalmazza a Fidesz elképzeléseit is. Eszerint az eredeti szövegbe bekerül a stabilizációs és humanitárius feladatok kifejezés, valamint a rendfenntartó funkció helyett szállításra módosítottak.

A magyar katonák eszerint segélyszállítmányokat és katonai szállítmányokat juttathatnak célba a megfelelő biztosítást is ellátva. A szöveg alapján a felettes parancsnokság már biztosítási feladatokat (őrség) is adhat a magyar alakulatnak.

A kontingens a kormány tervei szerint két szállító századból, egy biztosító századból, logisztikai (kiszolgáló) alegységből, híradós részlegből, valamint törzs- és összekötő tisztekből állna.

A Honvédelmi Minisztérium tervei szerint augusztus elején kezdhetné meg tevékenységét Irakban az a magyar szállító zászlóalj, amelynek részvételéről szerdán egyeztetnek a parlamenti pártok - jelentette az MTI.

A miniszter közölte, hogy reményei szerint jövő hétfőn a házszabálytól való eltéréssel már hozzá is járulhatna a parlament a magyar részvételhez. Közölte, a szállító járművek védelmét is a honvédségnek kell megoldania, így páncélozott járműveket vinnének magukkal, a katonák pedig természetesen fegyverrel lennének felszerelve.

Juhász Ferenc szeretné, ha a részvételről szóló határozati javaslattal bizonyos mozgásteret is kaphatna a kormány, hogy saját hatáskörben határozhasson a szállító zászlóalj személyi összetételéről és eszközeiről. Jelenleg ugyanis még nem tudni, hogy a honvédség saját szállító járműveit viszi-e Irakba, vagy ott, a helyszínen más hadsereg járműveivel végezhetné majd tevékenységét. A miniszter szerint ez utóbbi megoldás olcsóbb lenne, és nem tartja kizártnak, hogy más ország biztosítaná majd ezeket a járműveket. Közölte, hogy elsődleges terveik szerint 50 szállító járművet használna a zászlóalj.

Az MTI kérdésére Juhász Ferenc elmondta: várhatóan Irakban, a Bagdadtól délre eső térségben, magyarországnyi területen tevékenykedne majd a magyar zászlóalj lengyel fennhatóság alatt.

A honvédelmi miniszter elmondta azt is, hogy a misszióban olyan gépkocsivezető katonák vehetnek részt, akiknek van gyakorlatuk menetbiztosításban, konvojkíséretben. A miniszter szerint a parlament döntése után 2 hónapot venne igénybe az alakulat felkészítése. A hétfői varsói haderő-tervezési értekezletre már úgy szeretné küldeni kollégáit, hogy biztosak legyenek a parlament támogatásában. Szólt arról is, hogy a részvétel tervezett költségeiről, eszközigényeiről a szerdai négypárti egyeztetésen már részletes tájékoztatást tudnak adni.

Az Országgyűlésben kétharmados többségre, azaz az ellenzék támogatására van szükség a katonák kiküldéséhez. A Fidesz korábban ellenezte a katonai akciót, mert nem volt hozzá kellő nemzetközi felhatalmazás. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának múlt heti határozata azonban az ellenzéki párt szerint új helyzetet teremtett. Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfőn azt mondta, hogy ezután már van esély a megegyezésre. A Fidesz támogatja, hogy szállító alakulat induljon Magyarországról Irakba.

A megegyezés feltétele várhatóan az lesz, hogy tisztázzák a magyar alakulat pontos feladatát. Az ellenzék információink szerint nem szeretné, ha a magyar katonák őrszolgálatot teljesítenének, mert ezt mellékes szerepnek tekintik. A kormány viszont még nincs teljesen tisztában az iraki igényekkel, mert a felhatalmazás nélkül nem kezdték meg a részletes tárgyalásokat.

Az Országgyűlés jövő héten csak különleges eljárásban tud szavazni a határozatról, azaz el kell térni a házszabálytól. Emiatt részletkérdés, hogy a már beterjesztett és Keleti György (MSZP) javaslata alapján módosított kormányjavaslat vagy egy teljesen új előterjesztés lesz a négypárti tárgyalások alapja.