Medián: A többség jónak ítéli a kormányt

A lakosság fele jónak, három százaléka nagyon jónak értékeli a Medgyessy-kormány egyéves teljesítményét. A rendszerváltás utáni kormányok közül így Medgyessyé az első, amellyel többen voltak elégedettek, mint elégedetlenek első évét követően - írja a Népszabadság a Medián felmérése alapján.

A lap szerint a Medgyessy-kormány tevékenységét minden eddigi kormányénál kedvezőbb fogadtatás mellett kezdhette el. Elsősorban ez az oka annak is, hogy első évét az Orbán-kormányénál kedvezőbb értékeléssel zárhatta, mert amúgy többet veszített a népszerűségéből, mint elődje az első tizenkét hónapban.

A kormány teljesítményét a lakosság 3 százaléka értékelte nagyon jónak, 50 százaléka jónak, 37 százaléka gyengének, 7 százaléka nagyon gyengének. 3 százalék nem tudott választ adni. Az Orbán-kormáy esetében egyéves működése után ez a számsor így nézett ki: nagyon jó: 1 százalék, jó: 35 százalék, gyenge: 46 százalék, nagyon gyenge: 14 százalék. Ekkor 4 százalék nem tudta a választ.

A Medgyessy-kormány eddigi két legnépszerűbb intézkedése a közalkalmazotti béremelés és a négyes metró megépítésére vonatkozó döntés volt - írja a lap. A megítélését azonban leginkább az EU-csatlakozás javította, a felmérés során ugyanis a felsorolt 19 téma közül erre mondták a legtöbben azt, hogy ennek hatására javult a véleményük a kormányról. Sokaknak - a válaszolók 60 százalékának - viszont negatív irányba változott a véleménye az energiaárak emelése miatt, és a drogtörvény módosítása is közel háromszor annyit ártott, mint használt. A lakosság úgy értékelte, a jelenlegi kormány sem jutott többre az egészségügy rendbetételével és a szegények felkarolásával. A Medián korábbi kutatásai szerint annak idején az Orbán-kormány teljesítményét is rossznak ítélte a közvélemény ugyanezen kérdéskörökben - írja a Népszabadság.

A lap által ismertetett felmérés szerint a 4-es metró tervezett megépítése főleg a budapestiek, az internetezés költségeinek csökkentése elsősorban a fiatalok véleményén javított. A nyugdíjasok helyzetének alakulása rontotta a kormányról alkotott véleményüket. A válaszok pártpreferenciák szerinti kiértékelése alapján a baloldali és a jobboldali szavazók között a fő véleménykülönbség az Orbán-kormánytól származó kezdeményezések - a lakástámogatási rendszer átalakítása és az olimpiai pályázatról való lemondás - értékelésében van. Az olimpiáról való lemondás miatt a jelenlegi kormánypárti szavazók többségének javult, a Fidesz-szavazók többségének pedig romlott a véleménye.

A felmérés szerint a korábbi ciklushoz hasonlóan most is a kormányfő a kormány legnépszerűbb tagja. Ugyan Orbán Viktor korábbi miniszterelnök hivatali ideje elején sokkal népszerűbb volt, mint utódja, sokkal többet is vesztett népszerűségéből első éve alatt. Medgyessy sokkal inkább meg tudta őrizni kisebb mértékű népszerűségét, sőt az első év végére jobban áll, mint elődje ugyanekkor. Ennek az lehet az oka, hogy a 2002-es választás után az ellenzéki szavazók jóval kevésbé fogadták el az új kormányfőt, mint négy évvel korábban. 1998-ban az MSZP-szavazók 60, 2002-ben a Fidesz-szavazók 23 százaléka látta volna szívesen fontos politikai szerepben Orbán, illetve Medgyessyt. A nagyobb kormánypárt támogatottsága ugyanakkor egy évvel a választás után jóval nagyobb, mint az előző ciklusban. Medgyessy így - noha továbbra is elsősorban a kormányoldalon álló szavazók szimpátiájára számíthat - a rendszerváltás utáni legnépszerűbb magyar miniszterelnök - írja a Népszabadság.