Nincs szüksége költségvetési támogatásra a paksi atomerőműnek az áprilisi üzemzavar helyreállítására, de módosított üzemi tervet terjesztenek a tulajdonosok elé. A sérült kazetták kiemelésének tervei hamarosan elkészülnek. Az üzemzavar körülményeit nemzetközi szakértők vizsgálják júniusban - írja a Népszabadság.

Módosított üzemi tervet terjeszt a tulajdonosok elé a Paksi atomerőmű, de az áprilisi üzemzavart követő helyreállításhoz nincs szükség költségvetési támogatásra - írja a Népszabadság. Ezekről az intézmény vezérigazgatója számolt be a parlament környezetvédelmi bizottságának ülésén. Kocsis István szerint a hónap végére az orosz TVEL és a német-francia Framatome mérnökei is benyújtják a tisztítótartályban található, szétesett fűtőelemek kiemelésére vonatkozó terveiket. A kártérítés ügyében jó szándékú tárgyalások folynak a Framatome-mal - mondta az igazgató.

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója bejelentette, hogy június 11-én nemzetközi szakértői megbeszélés lesz, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői csoportja június 16-25. között tekinti át az üzemzavarral kapcsolatos anyagokat, és megoldási javaslatot is tesz. A hivatal a személyi felelősség részletes kivizsgálását kérte - mondta Rónaky József.

A miniszteri biztos szerint az elémúlt években Pakson megsérült annak az elve, hogy a biztonság előbbre való az áramtermelésnél. Aszódi Attila közölte, nem ellenőrizetlen láncreakció okozta a súlyos üzemzavart, hanem tervezési hibára visszavezethető hűtési rendellenesség. Aszódi szerint alapvető, hogy a hiba elhárítása magyar szakemberek kezében maradjon.

A bizottság fideszes tagjai az atomerőmű vezetésének leváltását követelték. Az Energia Klub szerint várhatóan a negyvenmilliárd forintot is elérheti a balesetből származó kár. A kettes blokk újraindítását egy-másfél évre becsülik. A bizottság nem fogadta el azt a javaslatot, hogy miniszteri biztos helyett a jövőben kormánybiztos felügyelje a paksi helyreállítást - írja a Népszabadság.