Rogán Antal és Répássy Róbert fideszes képviselők azzal vádolják az Oktatási Minisztériumot (OM), hogy az elmúlt hónapokban több korrupciógyanús ügy is történt a tárcánál. Az ellenzéki politikusok többek között azért háborodtak fel, mert a tárca munkatársai egy magáncég meghívására luxusszállóban töltöttek egy hétvégét, és a miniszter is egy informatikai vállalat költségén utazott az Egyesült Államokba. Az OM képviselői tagadják a fideszes képviselők állításait.

A Fidesz két országgyűlési képviselője, Rogán Antal és Répássy Róbert sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet arra, hogy szerintük az SZDSZ-es Magyar Bálint vezette Oktatási Minisztériumban több korrupciógyanús eset történt. Ezzel kapcsolatban Répássy egy levelet is írt a miniszterelnöknek, amelyben közölte, hogy olyan súlyos ügyről van szó, ami miatt egy szocialista miniszternek már régen távoznia kellett volna. A politikus szerint most eldőlhet, hogy fontosabb lesz-e a koalíciós megegyezés, mint a közélet tisztaságának fenntartása.

A két fideszes képviselő felháborodott azon, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter, az informatikai tárca politikai államtitkára, valamint több más minisztériumi vezető a Cisco informatikai világcég meghívására ingyen utazott az Egyesült Államokba. Rogánék szerint az út idején a céggel és magyarországi leányvállalatával közel százezer dolláros állami szerződéseket írtak alá közbeszerzés nélkül. Rogán meglepőnek nevezte, hogy az OM nem engedte meg az egyik fideszes országgyűlési képviselőnek, hogy a Ciscóval kötött szerződésekről jegyzeteket vagy másolatokat készítsen.

Magyar Bálint szerint ugyanakkor az OM csak egy olyan pályázat - magyar nyelvű digitális távoktatási tananyag kidolgozásának - folytatásáról döntött amerikai útján, amelyet még az Orbán-kormány indított el. Magyar szerint megszokott az is, hogy a cég termékeinek tanulmányozását szolgáló utat a meghívó cég fizeti. Koltai Péter, a tárca informatikai ügyekért felelős miniszteri biztosa pedig szerda délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a Ciscóval kötött szerződésben nem volt szükség közbeszerzésre, mivel a megkötött százezer dolláros szerződések a teljes projekt árának alig tíz százalékát teszik ki. Az OM szerint ráadásul a program költségeinek több mint 50 százalékát a Cisco állja.

Rogán szerint kifogásolható az is, hogy a Cisco képviselő részt vesznek a Sulinet program részleteiről döntő tanácsba. A Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy vélte, hogy ez összeférhetetlenséget vet fel, mivel - Rogán szerint - jelenleg az amerikai cég az egyetlen, amely biztosítani tudja a Sulinet hálózat kiépítéséhez szükséges eszközök egy részét, melyek felhasználásáról viszont a tanács dönt.

Koltai Péter szerdai sajtótájékoztatóján tagadta ezt az állítást is. "Ilyen tanács nem létezik és egy pályázó cég sem vehet részt az Oktatási Minisztérium közbeszerzési pályázatainak előkészítésében" - mondta.

A két ellenzéki képviselő emlékeztetett arra, hogy a minisztérium 2,5 milliárd forint értékben akart számítástechnikai eszközöket vásároltatni felsőoktatási intézményekkel, de előre meghatározta, hogy mely cégektől kell vásárolni. A képviselők szerint azokon a megrendelőlapokon, amelyeket a tárca küldött az intézményeknek, sok termék és egyes szolgáltatások ára magasabb volt a központosított közbeszerzésben meghatározottnál. A Miniszterelnöki Hivatal Közbeszerzési Igazgatósága ezzel kapcsolatban február 21-én megállapította, hogy az árkülönbség nem felel meg a közbeszerzési előírásoknak - emlékeztettek a képviselők.

Koltai szerint ugyanakkor nem igaz, hogy a tárca kötelezővé tette a választható cégek listáját, és az sem valós állítás, hogy a listán szereplők meghaladták a közbeszerzési árakat. A miniszteri biztos elmondta: a megrendelőlapokon szerepelt, hogy a cégek listája csak javaslat. A listán szereplő termékárakról pedig azt mondta, hogy azok azért sem lehettek magasabbak a közbeszerzési áraknál, mert a cégek projekt árat biztosítottak, ami jóval alacsonyabb.

Répássyék kifogásolják azt is, hogy az OM három vezető munkatársa - Hriczu Andrea, a miniszter kabinetfőnöke, Racskó Péter, a Sulinet programiroda vezetője és Koltai Péter informatikai miniszteri biztos - a Sulinet-programot üzemeltető Elender Kft. meghívására egy balatonkenesei luxusszállóban üdültek. Magyar Bálint hétfőn a parlamentben az ügy kapcsán kijelentette: nem különleges eset egy ilyen meghívás. Koltai Péter elmondta: valóban nem volt szerencsés elfogadni a meghívást, ezért szigorítják a minisztérium belső szabályozását, hogy a jövőben ne történhessen hasonló eset. Kijelentette ugyanakkor, hogy az üdülő hivatalnokok nem vesznek részt a Sulinethez kapcsolódó közbeszerzés kiírásában és elbírálásában. A fideszes képviselők szerint ugyanakkor az ilyen találkozók felvetik az összeférhetetlenség gyanúját, a tárca ugyanis éppen most tervezi a Sulinet 2 beindítását.

A fideszes képviselők szerint jelentős veszteséget okoz, hogy az OM pályáztatás nélkül hosszabbította meg a Sulinet szerződést az év elején. Rogán és Répássy szerint a szerződés már akkor is napi egymillió forintos veszteséget okozott. Ráadásul - állítják a fideszes képviselők - versenyeztetés esetén egy másik cég akár havi 60 millióval olcsóbban is vállalta volna a rendszer működtetését. Az OM informatikai ügyekért felelő miniszteri biztosa szerint viszont a szerződési feltételekért az előző kormányt terheli a felelősség, mivel a szolgáltatás árát legutóbb még a Orbán-kormány szabta meg. A szerződést a régi feltételekkel hosszabbították meg. Koltai azt az állítást pedig tagadta, hogy egy másik cég olcsóbb ajánlatot tett volna.

A politikusok szerint kifogásolható a Sulinet-tender ügye is, az erről szóló pályázatot ugyanis úgy írta ki a tárca, hogy a nyertesnek öt nap alatt kellett volna egy 2385 végpontos hálózatot kiépítenie. Emiatt Rogánék szerint csak a Sulinet jelenlegi üzemeltetői - az Elender és a MatávCom - tudott pályázni. A fideszes képviselők szerint ez azért aggályos, mert a tárca - egy, a Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint - már novemberben kapott egy olyan elemzést, amelyből kiderült, hogy a rendelkezésre álló idő alatt nem lehet ekkora hálózatot kiépíteni. Ezért - állítja Rogán és Répássy - az OM-ben már tavaly ősszel tudták, hogy csak a Sulinetet üzemeltető cégek tudnak megfelelni a március 1-jén lejárt hatéves szerződést követő új megállapodás feltételeit. A képviselők emlékeztettek arra, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság végül versenyellenesség miatt megszüntette ezt a pályázatot, kiírása miatt pedig 3 millió forintos bírságot szabott ki a közbeszerzést lebonyolító cégre.

Koltai Péter pedig az ügy kapcsán elmondta: bár a tárca tiszteletben tartotta a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, annak tartalmával nem értenek egyet, ezért bíróságon támadták meg azt. A miniszteri biztos továbbá azt is elmondta, hogy megítélésük szerint a pályázat igazságos volt, mivel - a kiírás értelmében - a feltételeken bármelyik pályázó módosíthatott volna. Koltai úgy vélte, hogy így lehetőség lett volna arra is, hogy a pályázók azt mondják: kedvezőbb feltételek mellett tudják kiépíteni a hálózatot, azonban nem az OM által meghatározott idő alatt. Az OM szerint egyébként a határidő azért volt ilyen szűkös, mert csak a központi költségvetés elfogadása után tudták kiírni a pályázatot.A botrány miatt a tárcától távoznia kellett Majsai Sándor Gábor korábbi informatikai miniszteri biztosnak.

Az OM képviselői szerint rágalomhadjárat folyik a tárca ellen, melynek célja a minisztériumi vezetés és a minisztériumban futó projektek lejáratása. Magyar Bálint személyiségi jogi pert indít a vádakat terjesztők ellen. Koltai Péter ugyanakkor elismerte: "történtek olyan pontatlanságok, amelyek félreértésre adhatnak okot".

Az [origo]-t kiadó Axelero Internet Rt. a cikkben szereplő MatávComhoz hasonlóan a Matáv csoport tagja.