A dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratoknak jóval nagyobb méretben kell szerepelniük a cigarettásdobozokon egy tervezett rendelet szerint. Jövőre így, akár olyan, a cigarettásdobozok közel felét beborító feliratok is feltűnhetnek, mint "A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz" - írja a Népszabadság.

A gazdasági és közlekedési, az egészségügyi, a szociális és családügyi, valamint a földművelésügyi miniszter által közösen jegyzett tervezet értelmében a dohánygyáraknak 2004 első feléig minden cigarettásdobozt át kell alakítaniuk. Az előírás szerint a doboz egyik oldalának harminc, a másiknak pedig negyven százalékát a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratoknak kell elfoglalniuk - írja a Népszabadság.

A lap szerint a harminc százalékos oldalon vastag fekete keretben a "A dohányzás súlyosan károsítja az egészséget" feliratnak kell szerepelnie, míg a másik oldalon tizennégy figyelmeztetés közül lehet választani. Ilyenek például "A dohányosok korábban halnak", "A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz", "A dohányzás halálos tüdőrákot okozhat" vagy "A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét". Emellett a jelenleginél nagyobb felületen - az egyik keskeny oldal tíz százalékán - kell egy-egy szál cigaretta károsanyag-tartalmáról is tájékoztatni a fogyasztókat.

A rendelet előírja, hogy a Magyarországon forgalmazott cigarettafélék szálanként legfeljebb tíz milligramm kátrányt, egy milligramm nikotint és tíz milligramm szén-monoxidot tartalmazhatnak. Tiltják ugyanakkor azt, hogy a dobozon olyan szöveg vagy jelzés szerepeljen, amely más, hasonló cikknél kevésbé ártalmasnak tünteti fel a kérdéses terméket.

A rendelet életbe lépése még bizonytalan, a Népszabadság úgy tudja, május közepén még arról volt szó, hogy a régi csomagolású cigarettafélék legkésőbb 2004. április 30-ig kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

Az uniós csatlakozás közeledtével a hazai dohányiparban olyan információk terjedtek el, amelyek szerint az egyik magyarországi cigarettagyárat be fogják zárni; az üzem bezárásának hírét azonban mindhárom, Magyarországon termelő multinacionális cég cáfolja - írja a Népszabadság.