Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő egyelőre nem kíván reagálni a magyar kormány azon szerdai döntésére, hogy kezdeményezi: a kedvezménytörvénynek a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) május 24-i ülésén elfogadott módosítását kivételes eljárással, a házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés.

Martín Maruska szlovák kormányszóvivő szerdán este a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva azzal indokolta Dzurinda tartózkodását, hogy a szlovák fél egyelőre nem ismeri a módosítás tervezetének tartalmát, viszont "korrektnek tartaná, ha a Magyar Köztársaság kormánya a Szlovák Köztársaság kormányával is megismertetné a magyar parlament elé terjesztendő módosítás tervezetét". Ha ez megtörténik, és a módosítás tervezetében a szlovák fél is betekintést nyerhet, akkor a szlovák külügyi tárca is állást foglal az ügyben.

Reagált viszont a magyar kormány kezdeményezésére Pavol Rusko, a szlovák kormányhoz tartozó Új Polgári Szövetség (ANO) elnöke, a parlament alelnöke, aki olyan "egyoldalú politikai lépésnek" nevezte a budapesti döntést, amely "annak ellenére sem méltányolja a szomszédos országok akaratát, hogy a szomszédokat a magyar kedvezménytörvény közvetlenül érinti. ... A magyar kormány tudatosan rossz irányba tett lépést, ezért a magyar parlamenti ratifikáció nyomán várható valamennyi ellenintézkedésért vállalnia kell majd a felelőséget" - idézte Ruskót a TASR.

Az ANO elnöke szerint a budapesti döntés "jelzi, hogy a magyar politikában nemcsak az önzés tendenciái érzékelhetők, hanem (a magyar politika) a maga módján kellemetlenkedik is a szomszédokkal szemben". A magyar jogszabály állítólagos területen kívüli hatályát is említő Rusko jelezte: pártja támogatni kívánja azt a szándékot, hogy a szlovák parlament ellentörvénnyel hárítsa el a magyar kedvezménytörvény szlovákiai hatályát.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, a szlovák parlament alelnöke elmondta: maradéktalanul azonosul a magyar kormány döntésével és támogatja azt. Felidézte, hogy Dzurinda korábban nem volt hajlandó tárgyalni a kedvezménytörvény szelleméről, a magyar kormány viszont a módosítás tervezetében ennek ellenére is méltányolta a szlovák politikusok észrevételeit. Bugár emlékeztetett arra, hogy a jogszabály preambulumából kimaradt az egységes magyar nemzetre való hivatkozás, és a törvény az európai uniós elvárásokhoz is igazodva módosul.