A szerdai négypárti találkozón több hét után megegyeztek a pártok: egyöntetűen támogatják, hogy magyar katonák résztvegyenek az iraki békefenntartásban. Várhatóan augusztusban vagy szeptemberben indulhatna a kontingens, ahol szállító és humanitárius feladatokat láthatnak el.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke bejelentette, hogy a négy parlamenti párt elvi egyezségre jutott az iraki magyar misszióról. A megállapodás alapján szállító és humanitárius feladatra 300 katona megy augusztusban vagy szeptemberben Irakba. A feladat részleteiről csak a parlamenti döntés napján (jövő hétfőn) tartandó varsói tervezési konferencián, illetve azt követően döntenek. Tisztázandó még, hogy a magyar katonák a szállítási feladatokat saját vagy a szövetségesek járművein hajtják-e végre, illetve az alakulatok ellátásáról saját maguknak kell-e gondoskodniuk. Ezek a részletek nagyban befolyásolják a misszió költségvetését.

Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Németh Zsolt elmondta, hogy a mostani kompromisszumos javaslat ellentétes a korábbi nemzetközi felhatalmazás nélküli javaslattal, melyet a Fidesz és az MDF elutasítottak. A Fidesz számára kulcsfontosságú volt az ENSZ Biztonsági Tanács határozata, amely nélkül szerintük erkölcsileg vállalhatatlan megszálló szerep hárult volna a magyar alakulatra. Szakmailag megalapozatlan volt az a kormányzati feltételezés, amely szerint nem várható nemzetközi felhatalmazás az iraki feladatra - jelentette ki Németh Zsolt, aki szerint ezért azok, akik így vélekedtek, alkalmatlanok feladataik ellátására. Korábban Kovács László külügyminiszter azzal érvelt, hogy a magyar parlament nem várhat nemzetközi felhatalmazásra az iraki döntés kapcsán, mert ilyen várhatóan nem lesz sem az ENSZ sem a NATO részéről. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy számítottak az ENSZ felhatalmazásra, de nem akarták megvárni, mert nem lehetett tudni, mikorra is lesz meg. Juhász szerint erre egyébként sem volt szükség, mert Koszovóba is enélkül mentek a magyarok.

Juhász Ferenc úgy fogalmazott, hogy Magyarország katonai kontingenst küld Irakba szállító és humanitárius feladatok ellátására. A miniszter elmondta, hogy a megegyezés szerint a házszabálytól eltérve szavazhat az Országgyűlés. Ugyanezen a napon kezdődik Varsóban a következő tervezési megbeszélés, ahol a mostani elvi megállapodás alapján megteszi a magyar kormány is felajánlását. A misszió költségvetéséről annak kidolgozásáig nem tudott nyilatkozni a miniszter, de megjegyezte, hogy kevesebbe kerül majd, mint az Orbán-kormány idején kiadott Országjáró című kiavány, ráadásul szerinte ez a küldetés legalább olyan jó lehetőség az országimázs alakítására.