Pert nyert a Magyarországi Prostituáltak Egyesülete a Fővárosi Közigazgatási Hivatallal  (FKH) szemben. A döntés értelmében a Hivatalnak 60 napon belül ki kell állítania a hatósági bizonyítványt a védett, vagyis a prostituáltak számára tiltott utcákról. Kijelölt türelmi zóna híján a tiltott területeken kívül szabadon dolgozhatnak a prostituáltak.

Pert nyert a Magyarországi Prostituáltak Egyesülete a Fővárosi Közigazgatási Hivatallal  (FKH)szemben - tudta meg az [origo]. Az egyesület azért indított pert, mert nem kapta meg több kerületi önkormányzattól azokat a hatósági bizonyítványokat, amelyek a védett, tehát a prostituáltak számára tiltott utcák listáját tartalmazzák.

A Fővárosi Bíróság szerdán másodfokon tárgyalta az ügyet, és jogerős ítéletet hozott. Ezzel hatályon kívül helyezte a FKH korábbi határozatát, és új eljárásra utasította a hivatalt. A döntés értelmében a közigazgatási hivatalnak legkésőbb 60 napon belül ki kell állítania a hatósági bizonyítványt a védett utcákról. Az ítélettel szemben fellebbezésnek nincs helye, de a hivatal felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Legfelsőbb Bírósághoz. Ez az ítélet végrehajtását ugyan nem érintené, de a Legfelsőbb Bíróság, a felülvizsgálati eljárás idejére felfüggesztheti az ítélet végrehajtását.

A prostituáltak elvben az úgynevezett türelmi zónákban dolgozhatnának legálisan. Ilyen azonban jelenleg egyetlenegy sincs az országban, mert az önkormányzatok vagy nem jelöltek ki zónát, vagy pedig már visszavonták az erről szóló rendeletüket. Kijelölt zóna hiányában elvileg bárhol működhetnek prostituáltak, kivéve bizonyos tiltott helyeken. Ezek oktatási, egyházi és más meghatározott intézmények közvetlen környezetét jelentik. A tiltott területek határát eddig a fővárosban nem határozták meg egyértelműen, de a tiltásra hivatkozva többször is indítottak eljárást rossz helyen ajánlatot tevő prostituáltakkal szemben. A bizonytalanságra hivatkozva kérte a Magyarországi Prostituáltak Egyesülete a védett területek listáját, melyet bírósági végzés segítségével kényszeríthetnek ki az FKH-tól.