Számvevőszék: Félrevezette az államot az MTV

Félmilliárdos károkozással gyanúsítja az Állami Számvevőszék az MTV-t. Az ÁSZ feljelentést tett az ügyben, mert úgy vélik, bizonyíthatóan megtévesztette az államot az MTV vezetése a korábbi években. Úgy vett fel ugyanis a köztévé a Pénzügyminisztériumtól támogatást dolgozói végkielégítésének kifizetésére, hogy már a szerződés aláírásakor tudták, az elbocsátott alkalmazottakat vissza fogják venni. A névleges elbocsátásokra azért volt szükség, hogy a végkielégítésekre támogatást kapjon a televízió.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) gyanúja szerint több százmillió forintos jogosulatlan gazdasági előnyre tett szert az MTV, emiatt rendőrségi feljelentést tett a hivatal. Lajos Béla, az ÁSZ jogi osztályának vezetője elmondta: az MTV a korábbi években többször is támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól (PM), hogy ki tudja fizetni elbocsátott dolgozói végkielégítését. A PM-mel kötött megállapodás szerint a kapott pénzt csak a végkielégítésre lehetett kifizetni, amit nem használt fel a köztelevízió, azt az összeget vissza kellett volna fizetnie az államnak. A PM kikötötte azt is, hogy a végkielégítésben részesülő alkalmazottakat később munkavégzésre irányuló jogviszonyban semmiképpen sem foglalkoztathatják az MTV-nél.

Ennek ellenére az ÁSZ ellenőrzése szerint a támogatásként kapott összegnek csak egy részét használták fel végkielégítésre, a támogatásból megmaradt összeget nem fizették vissza, hanem másra használták fel. A leépítetteket általában megbízási szerződés keretében visszavették az MTV-hez. Az ÁSZ az 1997., 1999. és az 2001. évek vizsgálata során bukkant szabálytalanságokra. 1997-ben 91,9 millió forintot, 1999-ben 186,6 millió forintot, 2001-ben 250,5 milliót kellett volna visszafizetnie a köztévének, amelyet nem használt fel végkielégítésre. Az 1997-es támogatást időközben már visszafizette a televízió, a később felvett összegeket azonban a vizsgálat lezártáig nem utalta vissza a PM-nek. Összesen több mint száz dolgozója után igényelt bizonyíthatóan jogtalanul támogatást a köztévé.

Emellett azonban előfordulhatott az is, hogy elküldött munkatársakat nem egyéni vállalkozóként, hanem cégeken keresztül foglalkoztattak vissza, ezt azonban sokkal nehezebb bizonyítani. Az elbocsátott, majd kft. vagy bt. tagjaként később az MTV-nek dolgozó munkatársak után jogtalanul felvett állami támogatás összege akár több milliárd is lehet - az ÁSZ szerint.

Lajos Béla szerint a köztelevízió nem kapta volna meg a támogatást, ha nem vállalja, hogy nem veszi vissza az alkalmazottakat; de mivel ezt tette, szerződést szegett. Az ÁSZ szerint a köztévé megtévesztette az államot, hiszen már a szerződés aláírásakor tudták, hogy az elbocsátott alkalmazottakat vissza fogják venni. A helyszíni ellenőrzésekkor találtak ugyanis olyan leveleket, feljegyzéseket, amelyekben arról tájékoztatták egymást a köztévé vezetői, hogy még szükség lesz az elbocsátott munkatársakra. Így felmerül a gyanú, hogy csak azért építették le őket, hogy támogatást kaphasson az MTV. Az ÁSZ ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, a nyomozás során azonban felmerülhet az MTV 1997 és 2001 közötti volt vezetőinek büntetőjogi felelőssége.

Az Országos Rendőr-főkapitánysághoz csütörtökig nem érkezett meg az ÁSZ feljelentése a Magyar Televíziótól elbocsátottak újrafoglalkoztatása ügyében - közölte az [origo]-val Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.

A Magyar Televízió eddig nem kapott tájékoztatást az Állami Számvevőszék feljelentésével kapcsolatban - mondta az [origo]-nak Csorba Mária, az MTV szóvivője. Közölte ugyanakkor, hogy amint hivatalosan értesülnek a feljelentés részleteiről, ismertetik a köztévé álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK