Elavult, régi, alkotmányellenes az igazságügyi tájékoztatás szabályozása; a bírói működés átláthatatlan; az ítélkezési gyakorlatot pedig csak a bíróság válogatásából ismerheti meg a jogkereső állampolgár - bírálja a jelenlegi rendszert a volt adatvédelmi biztos által vezetett Eötvös Károly Intézet. Hamarosan meglesz az új szabályozás - ígéri az igazságügyi tárca.

"Több mint egy évtizeddel a rendszerváltás után az igazságügyi tájékoztatásról tartalmi és formai tekintetben is elfogadhatatlan szabályok szólnak" - áll a Majtényi László által irányított Eötvös Károly Intézet állásfoglalásában. A jelentés kifogásolja, hogy törvény helyett még mindig miniszteri rendelet szól az igazságügyi tájékoztatás néhány alapvető szabályáról, a bírák jogairól és kötelezettségeikről, sőt e jogszabály végén - igaz, még 1986-ból - a belügyminiszter neve is olvasható. 

Az igazságügyi tájékoztatás szabályai is ellentmondanak a jogállami értékeknek az intézet szerint. A szólásszabadság alkotmányban védett jogát sérti, hogy a bírók nem mondhatják el véleményüket egyetlen döntéről sem. Ezzel megfosztják a vélemény és szólás lehetőségétől a bírákat - állapítják meg Majtényiék.

"Az ítélkezési gyakorlat a maga egészében ma Magyarországon nem ismerhető meg: nemhogy a megyei bíróságok, de a Legfelsőbb Bíróság ítéletei sem tanulmányozhatóak" - olvasható az intézet állásfoglalásában. Majtényiék szerint nem lenne szabad akadályozni a hozzáférési jogot. Most ugyanis csak a bíróságok által készített válogatásokhoz lehet hozzáférni. Ezen kívül jelenleg a bíróság elnöke vagy megbízottja saját mérlegelése alapján dönt arról, hogy kinek, milyen tartalmú tájékoztatást, illetve iratbetekintést ad vagy engedélyez. Ez a gyakorlat pedig nem csupán a közérdekű adatok megismerhetőségét, a sajtó szabadságát, a jogtudományi kutatások lehetőségeit korlátozza, de kihat a személyek jogérvényesítési lehetőségeire is az állásfoglalás szerint.

A mostani szabályozás az alkotmány számos rendelkezését és elvét sérti - állapítja meg az Eötvös Károly Intézet.

A régi szabályozást felváltó rendelettervezet jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt van - tájékoztatta az [origo]-t az igazságügyi képviselője. Ezért az állásfoglalást a minisztériumnál nem kívánták kommentálni. Azt azonban megjegyezték, hogy a volt adatvédelmi ombudsman szakmai felkészültségét nagyra tartják, és amennyire lehet figyelembe veszik a véleményét.