Már nem nyomoznak a VIP-hitelek ügyében

Megszüntették a nyomozást Princz Gábor és társai ellen a VIP-hitelekkel kapcsolatos ügyben. A Postabank 1991 és 1998 között folyósított kedvező kamatozású hiteleket 129 ügyfelének, ezzel a banknak csaknem 220 millió forint vagyoni hátránya keletkezett. Mindezt azonban a banki szabályok lehetővé tették, ezért bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg.

Az ORFK nyomozás megszüntetéséről szóló határozatából kiderül: a Postabank 1991 és 1998 között a piaci kamatoknál jóval olcsóbban, többnyire 10 százalékos kamatért folyósított VIP-hiteleket 70 ezer és 25 millió forint közötti összegben 129 ügyfelének. Számítások szerint az olcsó hitelekkel és a kedvező betételhelyezésekkel a banknak csaknem 220 millió forint vagyoni hátránya keletkezett. Az ügyfelek mind ismert közéleti személyiségek voltak: politikusok, művészek és sportolók szerepeltek a VIP listán.

A nyomozás azonban megállapította, hogy a bank speciális hitelezési és betételhelyezési tevékenységét külső és belső banki szabályok lehetővé tették, ezért bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg, s az eljárás folytatásától sem várható eredmény. Az ügyben még 1999 februárjában Járai Zsigmond pénzügyminiszter feljelentésére rendeltek el nyomozást. Ugyancsak feljelentést tett annak idején a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az APEH Üldözötteinek Szövetsége. A rendőrség határozata ellen a Fővárosi Főügyészségnél lehet panaszt tenni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK