A WHO adatai szerint közel 700 milliárd forintos kárt okoz a magyar államnak az alkoholizmus. Magyarországon jóval kevesebb figyelem irányul az alkoholistákra, mint a drogosokra, jóllehet számuk az utóbbiakénál nagyságrendekkel több. A 150 ezer drogfogyasztóhoz képest 2-2,5 millió ember tekinthető problémaivónak, és egymillió alkoholistának - írja a Magyar Hírlap.

2-2,5 millió problémaivó van ma Magyarországon, közöttük egyre több nő. A problémaivók még nem függők, de rendszeresen isznak kisebb mennyiségben, vagy ritkábban, de több alkoholt - írja a Magyar Hírlap.

Súlyosabb a helyzete annak az egymillió embernek, akik már alkoholistának tekinthetők. Közöttük egyre több a fiatal, de a leginkább veszélyeztetett a 40-50 évesek csoportja. Azonban ők még kezeltethetik magukat, viszont az a körülbelül 340 ezer fő, aki végstádiumban lévő alkoholistának tekinthető, már nem.

A Félúton Alapítvány munkatársa, Szentesi Péter vezető addiktológus-főorvos szerint a magyar társadalom aránytalanul keveset foglalkozik az alkoholistákkal, miközben a szintén jelentős problémának tekinthető, de számukat tekintve kevesebb - 150 ezer - drogfogyasztóval jóval többet. Az alkoholistákra irányuló nagyobb figyelem azért is lenne fontos, mert a drogfüggők 80 százaléka az alkoholról áll át a kábítószerekre - mondta el a főorvos a Magyar Hírlapnak.

Az alkoholizmusnak a gazdasági károkozása is jelentős. A WHO adatai szerint Magyarországon évente 250 milliárd forintot költenek alkoholra, az állam bevétele ebből 150 milliárd, ám az alkoholisták kezelése, munkából való kiesésük, és az ezzel járulékos költségek együtt megközelítik a 700 milliárd forintot.

A Félúton Alapítvány úgy próbál segíteni a problémán, hogy egy négy hetes programot dolgozott ki az alkoholizmusról leszokni szándékozók számára. A napi 7-8 órás foglalkozások mellett a családtagok is részt vesznek a programokon. Az alapítvány egy bentlakásos otthont is fenntart, ahol lefolytathatók a leszokó kúrák - írja a Magyar Hírlap.