Büntetnék a gyógyszergyári ajándékot elfogadó orvosokat

Pénzbüntetéssel sújtaná az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az orvosokat ajándékozó gyógyszergyártókat, és az azokat elfogadó orvosokat. A javaslat egyik oka, hogy az így meggyőzött doktorok túl sok drága gyógyszert írnak fel, és az olcsóbb hazai készítmények piaci részesedése 28 százalékra esett vissza - írja a Népszabadság.

Pénzbüntetéssel sújtaná azokat a gyógyszergyártókat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója, amelyek ajándékokat és kedvezményeket kínálnak az orvosoknak azért, hogy az ő gyógyszereiket írják fel a betegeknek. Matejka Zsuzsa emellett azt kéri a kormánytól, kapjon ellenőrzési jogosítványokat és szankcionálási lehetőségeket az OEP - írja a Népszabadság.

A lap szerint a főigazgató azt is javasolja, hogy mind a megajándékozott orvosok, mind a jutalmazó cégek fizessenek büntetést. A főigazgató szerint ennek mértéke többszöröse lenne a kérdéses termék egészségpénztári támogatási összegének. Az OEP javaslata tiltaná az orvosok gyógyszergyártók által fizetett továbbképzéseit is.

Az orvosok meggyőzésének gyakorlatát már a korábbi egészségügyi miniszter, Mikola István is rendeletben korlátozta. Akkori fejenként a minimálbér egyötödében (ez jelenleg tízezer forint) maximálta a cégek hozzájárulását az ilyen továbbképzések, kongresszusok megtartásához, illetve az orvosok utaztatásához, illetve a minimálbér egy százalékában határozta meg az orvoslátogatók által a doktoroknak adható ajándékot. Enyhe szankciót is bevezettek, eszerint ha valakit indokolatlan vagy mértéktelen gyógyszerfelíráson érnek, a maximum a kiváltott orvosságok támogatására kifizetett összeget kell visszafizetniük az egészségbiztosítónak. Súlyosabb esetben néhány hónapra átmenetileg fölfüggeszthetik az orvos receptírási jogát.

Ez azonban nem tartja vissza a gyártókat. 2003-ban tovább nőtt a drága orvosságok forgalma. Az itthoni, olcsóbb készítmények piaci részesedésük felét elvesztették, 100 az OEP által támogatott gyógyszerből csak 28 hazai készítményt írnak fel az orvosok - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK