Személyiségi jogi pert vesztett Jánosi

Jánosi György volt gyermek, ifjúsági és sportminiszter jogerősen is elvesztette azt a pert, amelyet az ISM két korábbi államtitkára indított ellene személyiségi jogaik megsértése miatt. A bíróság első fokon bocsánatkérésre kötelezte Jánosit hagyta, az ítélet pedig azt követően emelkedett jogerőre, hogy a volt miniszter nem fellebbezett.

Jánosi György volt sportminiszter első fokon személyiségi jogi pert vesztett Bodor Andrással, a tárca volt közigazgatási államtitkárával, illetve Szabó Lászlóval, a tárca volt helyettes államtitkárával szemben. A bíróság elsőfokon helyt megállapította a személyiségi jogok megsértését. Az ítélet azt követően emelkedett jogerőre, hogy Jánosi nem fellebezett az ítélet ellen. Elutasították ugyanakkor a felperesek 100 ezer forintos kártérítési igényét.

Jánosi György azzal sértette meg a felperesek személyiségi jogait, hogy 2002 júliusában a sajtóban valótlanul állította, hogy a tárca felmentett vezetői kétheti, 30 ezer kilométernyi autózásnak megfelelő benzinszámlákat kívántak elszámoltatni a minisztériummal. A felperesek szerint a volt miniszter ezzel a valótlan állításával azt a látszatott keltette, mintha felelőtlenül és jogszerűtlenül pocsékolták volna az adófizetők pénzét.

A bíróság arra kötelezte Jánosi Györgyöt, hogy magánlevélben kérjen elnézést a felperesektől, amit a volt miniszter a pénteki napon megtett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK