A Fővárosi Bíróság csütörtökön kezdi tárgyalni az Energol-ügy büntetőperét. Az ügyészség szerint a 19 vádlott több tízmillió liter rossz minőségű, vagy jó, de kétséges eredetű gázolajat hozott forgalomba a közterhek megfizetése nélkül. Az okozott kár mintegy 6,7 milliárd forint. A büntetőeljárás hét éve tart, ez alatt többször is pótnyomozásra utasították a rendőrséget. A büntetőperben várhatóan mintegy 80 tanút és tucatnyi szakértőt hallgat meg a bíróság.

Az Energol-ügyben csütörtökre tűzte ki az első tárgyalást a Fővárosi Bíróság. Az 1990-es évek egyik legnagyobb magyarországi olajügyében 19-en ülnek a vádlottak padjára tettesként, felbujtóként vagy bűnsegédként elkövetett adócsalás, illetve rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt. Az ügyészség szerint az illegális kőolaj-forgalmazás során eltitkolt, illetve be nem fizetett közterhekkel okozott kár összege mintegy 6,7 milliárd forint. 

A vádlottak a hatóságok szerint több tízmillió liter rossz minőségű, vagy jó, de kétséges eredetű gázolajat hoztak forgalomba a közterhek megfizetése nélkül. Felbujtóként a korábbi bevételeiket az olajüzletben gyarapítani kívánó befektetőket vádolta meg az ügyészség, tettesként pedig a végrehajtókat. De az eljárás adatai szerint egy ügyvéd is kivette a részét az illegális olajkereskedelemben szerződések készítésével. Az Energol-ügyben érintettek közül többen is összeütközésbe kerültek a törvénnyel más cselekmények kapcsán.

A vádlottak között vannak az Energol Rt. és a bűnügyi krónikákban szintén gyakran szereplő Conti Car köréhez tartozó személyek, illetve több más vállalkozás egykori vezetői, továbbá egy volt belügyminisztériumi vezető. Csikós József tizenhatodrendű vádlott, az Energol Rt. egykori vezérigazgatója a rendszerváltozásig az MSZMP KB apparátusában dolgozott, majd pedig ezredesi rendfokozattal a BM adatfeldolgozó hivatalának munkáját irányította egészen nyugdíjazásáig. A vádlottak az eljárás során javarészt tagadták bűnösségüket.

A büntetőeljárás hét éve tart, ez alatt többször is pótnyomozásra utasították a rendőrséget. A nyílt nyomozást 1996 decemberében rendelte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség büntetőfeljelentése alapján, rossz minőségű termék forgalomba hozatalának alapos gyanúja miatt. Az eljárás kezdeti szakaszában a nyomozók még az olajügyek és a fővárosi robbantásos bűncselekmények közti összefüggés lehetőségét is vizsgálták, ám ebben az irányban eredménytelen maradt az adatgyűjtés.

Az Energol-ügy kapcsán távollétében meggyanúsították Portik Tamást, aki egy időben a körözött személyek listáján a legkeresettebb magyarnak számított. Időközben aztán elévülés miatt megszüntették ellene az eljárást.

A büntetőperben várhatóan mintegy 80 tanút és tucatnyi szakértőt hallgat meg a bíróság. Július 15-ig 11 tárgyalás van kitűzve az ügyben.