Sűrű ellenőrzéseket, a nyilvánosság biztosítását ígérte Csillag István vasárnap a Paksi Atomerőműben tett látogatásán. A gazdasági miniszter sürgette a szakhatóság és a környezetvédők együttműködését. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerint szükség van az ellenőrzési rendszerek további szigorítására, hosszú távon pedig erősíteni kell az országban a megújuló energiaforrások használatát.

A gazdasági miniszter a a biztonságérzet helyreállítását tartja a legfontosabb teendőnek paksi üzemzavar kapcsán. Csillag István ezt vasárnap, az erőműben a környezetvédelmi miniszterrel, Persányi Miklóssal tett közös látogatásán mondta. A kölcsönös bizalom megteremtéséhez a szakhatóság és a környezetvédők együttműködése, a "sűrű ellenőrzés", valamint a nyilvánosság biztosítása szükséges - mondta a miniszter.

A tárca vezetője, egyben az Országos Atomenergia Bizottság (OAB) elnöke kijelentette: az atomtörvény módosításával az Országgyűlés megnöveli az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) függetlenségét, és megszünteti annak lehetőségét, hogy az atomenergia bizottság utasíthassa a hivatalt. Közölte: az OAB tudományos testülete hétfőn összeül értékelni az atomerőmű és az OAH által készített jelentést. Majd szakértői testületeket kérnek fel, hogy a kellő tájékoztatás alapján minden lehetőséget mérlegelve tudjanak együtt cselekedni.

Persányi Mikós elmondta: nem rendkívüli esemény kapcsán jöttek Paksra. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter közölte ugyanakkor: az üzemzavarral "az a nimbusz, amely az atomerőmű alkalmazásának kockázatmentessége körül ebben az országban kialakult, szertefoszlott." - Igenis vannak kockázatok, ezekről mindenkinek tudnia kell, aki használja az atomenergiát az országban, és tudnunk kell azt, hogy jóllehet önmagukban ezek a folyamatok fizikailag rendben vannak, a kockázatok velünk élnek - fűzte hozzá.

Persányi szerint szükség van az ellenőrzési rendszerek további szigorítására, emellett pedig a legnagyobb őszinteséget kell tanúsítani a nyilvánosság előtt az atomenergiával kapcsolatos ügyekben. Elmondta, hogy a környezetvédelmi tárca szakértői is részt vesznek a gazdasági miniszter által említett testületek munkájában. A mérési adatoknak nem csak a gazdasági tárca felügyelete alá tartozó szervezeteknek, hanem a környezetvédelmi felügyeletet megvalósító intézményeknek is rendelkezésre kell álljanak - tette hozzá. Az ország hosszú távú energiastruktúrájában meg kell gondolni, miként lehet erősíteni a megújuló energiaforrások használatát - mondta.

Arra az újságírói felvetésre, amely szerint a súlyos bevételkiesést okozó üzemzavarnak sem az OAH-nál sem az atomerőműnél komoly személyi következménye mindeddig nem lett, Csillag István úgy reagált, elég komolynak tekinti azt is, ami eddig bekövetkezett. Hangsúlyozta: a biztonságérzet közös ügy, most az a feladat, hogy mindenkit összefogásra, csapatmunkára ösztönözzenek.

Kocsis István vezérigazgató a sajtó érdeklődésére beszámolt moszkvai tárgyalásairól. Közölte: jövő hétre várható az orosz szakértőknek a helyreállítási projektre vonatkozó ajánlata. A tárgyalás másik fontos kérdése az alacsony dúsítású fűtőanyag-cellák beszerzése volt a vezérigazgató közlése szerint, amelyre a harmadik blokk indításakor lesz szükség, ha nem akarnak fűtőelemet tisztítani. Az orosz fél megerősítette, hogy október elejéig biztosítani fogja a megrendelt mennyiséget - közölte.

Koltai Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz Tolna megyei elnöke azonnali beavatkozást sürgetett az atomerőműben kialakult helyzettel kapcsolatban a vasárnapi miniszteri látogatást követő sajtótájékoztatóján Pakson. A fideszes politikus szerint az atomerőműben a legsúlyosabb nukleáris kockázatot a kialakult fejetlenség és káosz, a lebénult döntési folyamatok jelentik. Koltai haladéktalanul szükségesnek tartja "a kiváló paksi szakemberek önállóságának visszaállítását, s a politikai alapon kinevezett és a súlyos hibákért felelős vezetők azonnali menesztését".