Szarszagban úszik Újpest

Újpest nagy részén kellemetlen csatorna- és ürülékszag van, állítja Derce Tamás. A kerület Fidesz és MDF által támogatott polgármestere szerint a problémát az okozza, hogy a szennyvíz megáll a csatornákban, mivel a vezetékek túl szélesek, ezért a csatornafolyadék nem folyik le. A főváros viszont most az óbudai szennyvizet is az újpesti szennyvíztisztítóba szállítaná, mivel a budai oldalon nincs saját tisztítórendszer. Derce viszont kijelentette: amíg nem rendezik az újpesti bűz ügyét, addig a kerület vezetése nem engedi, hogy náluk tisztítsák a budai szennyvizet is. A főváros viszont perrel fenyegette meg az újpesti vezetést, ha továbbra is feltételekhez kötik a szennyvíztisztító bővítését.

A főváros IV. kerületének nagy részén folyamatos csatornaszag érezhető, mivel a csatornavezetékek nem alkalmasak arra, hogy elszállítsák az újpesti szennyvizet - állítja Dercze Tamás kerületi polgármester. Derce szerint a problémát az okozza, hogy túl nagy a vezetékek átmérője, ezért a csatornafolyadék nem folyik le, hanem a csatornákban pang. Amikor pedig felszálló légáramlat van, akkor a kerület nagy részét elönti a Duna felől felszálló csatornaszag.

Derce az [origo]-nak azt mondta: a helyzet tarthatatlan. "Újpest szinte valamennyi pontján érezhető a szag. Az önkormányzati testület üléseit ebben a melegben zárt ablak mellett kell megtartani, mert a szarszag már beért a városházára is" - mondta. A polgármester szerint a lakosság részéről is folyamatosan érkeznek a bejelentések és a reklamációk a bűz miatt. A polgármester elmondta azt is, hogy a közelmúltban készítettek a kerületben egy közvélemény-kutatást, amelyből kiderült, hogy a lakosság 78 százalékát zavarja a csatornákból és a Duna felől áradó szarszag. Többen pedig kárpótlást kérnek a kerülettől, mert lakásuk értéke a kellemetlen szag miatt csökkent - mondta Derce.

Az újpesti helyzetet ronthatja, hogy a Főpolgármesteri Hivatal szeretné az óbudai szennyvizet is a IV. kerületi tisztítóba vezetni, mivel a budai oldalon nincs saját tisztítóberendezés. Ehhez mindössze 15 méter csatornát kellene építeni. Derce viszont kijelentette: amíg nem rendezik az újpesti bűz ügyét, addig nem engedik, hogy az észak-budai szennyvizet is náluk tisztítsák meg. A polgármester ezért rendeletet hozott, amely szerint Újpest csak megfelelő fejlesztések után hajlandó hozzájárulni az óbudai szennyvíz fogadásához.

A Fővárosi Csatornázási Művek szerint viszont kérdés, hogy valós problémáról van-e szó. Makó Magdolna, a Fővárosi Csatornázási Művek környezetvédelmi osztályvezetője az [origo]-nak elmondta: az elmúlt években lecserélték az újpesti tisztítóberendések közel 80 százalékát, de történt rengeteg egyéb fejlesztés is. Lefedték például a tisztítóművet. Makó szerint a fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt időszakban csökkent a lakossági bejelentések száma. A budai szennyvíz átvezetéséről pedig elmondta, hogy a Duna túloldaláról 20 ezer köbméter víz érkezne naponta, az újpesti tisztító kapacitása viszont közel 200 ezer köbméter, így a Budáról érkező szennyvíz megtisztítása nem jelenthetne problémát. Makó szerint a rengeteg fejlesztés miatt az óbudai szennyvíz átvezetése nem jelentene újabb gondot Újpestnek.

A főváros úgy véli, hogy az újpesti önkormányzat visszaélt jogával, amikor rendeletben szabott feltételeket a szennyvíztisztító bővítéséhez. A Főpolgármesteri Hivatal ezért bejelentette: amennyiben Újpest nem áll el a rendeletben megfogalmazott feltételektől, akkor bepereli a kerületet.

Derce szerint viszont ha a bíróság elé kerül az ügy, akkor a főváros biztosan veszít. A polgármester elmondta: egy hasonló esetben négy évvel ezelőtt már elmarasztalta a bíróság a Fővárosi Csatornázási Műveket. A bíróság döntése értelmében akkor az FCSM-nek le kellett cserélnie az újpesti tisztítóberendezések egy részét - mondta a polgármester, aki szerint ez most sem lenne másként. Derce szerint azonban a helyzet ettől sem javult lényegesen. A polgármester úgy véli ugyanakkor, hogy a mostani ügyet nem kellene feltétlenül bíróságon rendezni, mivel Újpest hajlandó lenne tárgyalni a fővárossal a megoldásról. Dercze szerint a jelen helyzetben nem nekik, hanem a fővárosnak kell kezdeményeznie a megbeszélést, amire eddig nem került sor.