3,2 milliárdból is kihozható az iraki misszió

Akár 3,2 milliárdból is megúszhatja a honvédség az iraki küldetést. Ehhez az kell, hogy a csapatokat valaki odaszállítsa és kint is más államok hadseregének teherutóit használhassák. A repülőgépeket az amerikaiak kedden felajánlották, így ezzel már biztosan csökkenthető a büdzsé. A kinti szállításról azonban még tárgyalnak. A Magyar Honvédség vezetése kedden mutatta be az iraki magyar misszió parancsnokát.

Szenes Zoltán vezérkari főnök kedden sajtótájékoztatón mutatta be az iraki magyar kontingens hétfőn kinevezett parancsnokát. Sramkó Mátyás alezredes Okucaniban szerzett nemzetközi tapasztalatot hadtápfőnökként.

A sajtótájékoztatón kiderült, a hadsereg vezetése kedden kapott arról tájékoztatást, hogy a kontingens Irakba szállítását az amerikai légierő vállalta magára. Ez körülbelül másfélmilliárd forinttal csökkenti a misszió becsült költségeit. A magyar csapat helyi logisztikai ellátása elsősorban az iraki logisztikai bázisokra épül majd. A nemzetközi alakulatokat kétoldalú megállapodások alapján innen szolgálják ki.

Ha nincs kölcsönjármű, 92 teherautót itthonról visznek

Forrás: [origo]
Szenes és Sramkó Fotó: Barakonyi Szabolcs

Bizonytalan még ugyanakkor, hogy kapnak-e kölcsönjárműveket a szállítási célokra Irakba utazó magyar katonák, vagy saját teherautóikat kell, hogy a helyszínre juttassák. Ha lesz kölcsönjármű, az újabb költségcsökkenést jelenthet, így az eredetileg tervezett 6,5 milliárd forintos misszió akár 3,2 milliárdból is kijöhet.

Ha nem kapnak kölcsönjárművet a katonák, akkor 62 darab 5 tonnás és 30 darab 10 tonnás teherautót vinnének magukkal, továbbá kilenc BTR 80A páncélozott csapatszállító járművet, valamint csapatszállító teherautókat, mentőt, üzemanyagtöltő és híradós kocsikat, vontatót, rakodógépet és javítóműhelyt.

A katonák felszerelése: a Parabellumtól a tűzoltólepelig

A katonák felszerelése személyi védőeszközökből és fegyverekből áll majd. Mindenkinél lesz Parabellum gyártmányú pisztoly, 7,62-es gépkarabély, támadó és védő kézigránát, továbbá könnygázgránátvető.

A szállítmányok biztosítását végző század katonái ezek mellé GPS helymeghatározókat, éjjellátó készülékeket, távcsöveket, tájolókat, műanyag pajzsokat, egyéb testvédő felszerelést és tűzoltóleplet kapnak. Mindenkinek lesz még emellett egyéni vegyvédelmi felszerelése, repeszálló mellénye, egészségügyi és vízszűrő berendezése.

A magyar kontingens a lengyel vezetésű iraki parancsnokság alatt működik majd, 8 törzstiszt a parancsnokságon kap beosztást. A parancsnokság hatásköre a Bagdadtól dél-délkeletre elterülő 150 kilométeres sávra vonatkozik.

Főként egri felderítőkből és kaposvári logisztikusokból építik a csapatot

Sramkó Mátyás arra a kérdésre, hogy miben tér a mostani a korábbi külföldi küldetéseitől, azt válaszolta, hogy a távolság és az extrém időjárási körülmények jelentik a fő különbséget, de komolyan kell venni a fenyegetettséget is. Ennek érdekében a katonák kiképzésébe beveszik a jelenleg ott tartózkodó nemzetközi erők tapasztalatait is.

A magyar csapatot főként két alakulatra építik. Az egyik a kaposvári logisztikai a másik az egri felderítő zászlóalj. Szenes Zoltán az egriekről azt mondta, őket nemzetközi sztenderdek alapján készítették fel minden lehetséges helyzetre, és nem lesznek meglepődve, ha vissza kell lőniük az esetleges támadóikra.

Előző
  • 1
  • 2
Következő