A Postabanknál is több pénzt vitt el az MTV

Elkészült az eddigi legátfogóbb ÁSZ-jelentés a Magyar Televízió gazdálkodásáról. E szerint a köztévé felelőtlenül, pazarlóan bánik az állami pénzekkel. Az MTV-re az elmúlt öt évben jóval több pénzt kellett költenie az államnak, mint a Postabank konszolidációjára. Ezért a számvevőszék szerint telejesen át kell alakítani a tévé támogatási rendszerét és a médiatörvényt is ahhoz, hogy az MTV ne pénznyelőként működjön. A pazarlások mellett visszaélésekre is fény derült, több korábbi tévés vezető felelőssége is felvethető az ÁSZ-feljelentés alapján.

Az Állami Számvevőszék átvilágította a Magyar Televízió gazdálkodását, az erről készült  jelentés teljes szövegét csütörtökön hozták nyilvánosságra. E szerint a Magyar Televízió Rt. pazarlóan bánik a rábízott milliárdokkal, működése megkérdőjelezi a médiatörvény által kialakított tulajdonosi, működtetési, finanszírozási és gazdálkodási rend célszerűségét - állapította meg az Állami Számvevőszék.

Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke szerint nincs értelme tovább fenntartani az MTV kényszerpályára került gazdálkodását, a köztévé ugyanis évek óta elnyeli az állami pénzeket. A számvevőszék a vizsgálat megállapításai miatt az MTV támogatásának újraszabályozását kéri a parlamenttől. Az elnök szerrint ez az első eset, hogy a hivatal az Országgyűléshez fordul javaslataival.

Kovács Árpád szerint már a rendszerváltás előtt, egy 1988-as pénzügyi jelentés is lényegében azt állapította meg, hogy rossz az MTV gazdálkodása, de lényegi változás az azóta eltelt 15 évben nem történt. Az elnök szerint a felelőtlen gazdálkodás egyik lehetséges oka, hogy a törvényi szabályozás szerint az MTV Rt.-t nem lehet megszüntetni, a célszerűtlen, pazarló gazdálkodást nem büntetik. Hiába kezdeményezte több olyan cég is az MTV Rt. felszámolását, amelynek jelentős összeggel tartozott a köztévé, nem számolhatták fel. A jelenlegi keretek között ezért valószínűleg nem lehet megteremteni a kiegyensúlyozott működés feltételeit, új szabályozásra volna szükség az ÁSZ szerint.

A köztévére az elmúlt öt évben 190 milliárdot költöttek az adófizetők pénzéből. Ez az összeg jóval nagyobb, mint amennyibe a Postabank konszolidációja került (ez 174,5 milliárd forint volt), ennyiből meg lehet építeni a négyes metrót is. A felelőtlen költekezésre jellemző adat, hogy ez elmúlt években 720 millió forintot fizettek ki szakértőknek gyakorlatilag feleslegesen. A tanácsokból szinte semmi sem valósult meg: a legtöbb vezető saját szakértőkkel készíttetett újabb jelentéseket, elődje tanácsadóira nem tartott igényt. A számvevőszék az MTV-re nézve előnytelennek találta azt is, hogy az alvállakozók saját maguk fogalmazhatták meg a köztévével kötött szerződések szövegét, a tévé általában ezeket elfogadta.

Az ÁSZ-vizsgálat kitér a visszafogalkoztatások ügyére is: ebben az ügyben korábban már feljelentést is tettek jogosulatlan gazdasági előny szerzésének gyanújával, mivel szabálytalanul használtak fel több százmillió forint állami támogatást a köztévében. Az ügyben több korábbi vezető büntetőjogi felelőssége is felmerül, az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy kit és milyen mértékben lehet elmarasztalni. Sokan valószínűleg csak fegyelmi vétséget követtek el, nem bűncselekményt. Kovács Árpád az [origo] kérdésre azt mondta, nem feltétlenül a legmagasabb pozíciókat betöltő vezetők követték el a legsúlyosabb mulasztásokat. Ha ugyanis a korábbi tévéelnök egy, az apparátus által előkészített iratot hivatalból aláírt, jóhiszeműen járt el és nem szándékosan tartott vissza állami pénzeket. Ráadásul az MTV-ben nem voltak írásban rögzítve a hatáskörök, így a személyi felelősséget még nehezebb tisztázni.

A Magyar Televíziónál egyelőre senki sem kívánt reagálni az ÁSZ-jelentés megállapításaira.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK