Áder János az oktatási miniszter leváltására szólította fel pénteken Medgyessy Pétert, a miniszterelnök azonban továbbra is kiáll minisztere mellett. Az Oktatási Minisztérium jelenleg nem folytat újabb vizsgálatokat sem pályázatokkal, sem munkatársaival kapcsolatban. Az eddigi botránysorozat miatt rövid idő alatt négy vezető távozott az Oktatási Minisztérumból, illetve a tárca felügyelete alá tartozó cégtől. A lemondásokra néhány vitatható körülmények között született pályázat, egy balatoni hétvége és egy amerikai út miatt került sor.

Pénteken Áder János, a Fidesz frakcióvezetője nyílt levélben kérte Medgyessy Pétert, hogy mentse fel Magyar Bálint oktatási minisztert. Áder azt írja levelében, Magyar Bálint olyan helyzetet teremtett, amelyben a kormányfőnek azt kell eldöntenie, hogy önmagához lesz-e hű a továbbiakban, vagy az általa szavakban kijelölt erkölcsi mércét többszörösen megcsúfoló oktatási miniszterhez. A fideszes politikus tényként kezeli, hogy a miniszter több alkalommal nem mondott igazat.

Áder levelére Medgyessy azt válaszolta az MTI tudósítójának, hogy a miniszter a helyén maradhat. A kormányfő szerint ugyanis Magyar Bálint az oktatás területén reformot indított el, amely a fiatalok számára a versenyképes tudás megszerzését szolgálja. Szerinte a miniszter és az általa vezetett tárca az egy életen át tartó tanuláshoz igyekszik biztosítani a feltételeket a jövő nemzedékeknek.

Az ellenzék nyilván csalódottságában támadja Magyar Bálintot, mert amikor hatalmon volt, elszalasztotta az oktatás megújításának a lehetőségét - mondta Medgyessy Péter. A miniszterelnök közölte azt is: Magyar Bálint semmilyen hibát nem követett el, így nincs ok felmentésének kezdeményezésére. Hozzáfűzte: a miniszternek azok a munkatársai, akik hibáztak, már levonták a megfelelő következtetéseket.

Egyelőre úgy tűnik, nem várható újabb ügy vagy lemondás a tárcánál és intézményeinél. Az [origo] kérdésére az Oktatási Minisztériumban ugyanis azt közölték: jelenleg nem folyik újabb vizsgálat az OM-ben sem munkatársakkal, sem pályázatokkal kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy várható-e újabb vezetők távozása a tárcától, a következő választ adta a minisztérium: az OM vezetésének az a célja, hogy a minisztériumban rend legyen és az ott folyó munka támadhatatlan legyen. Az a tény, hogy egyes vezetőknek távozniuk kellett, ezt a szándékot bizonyítják. Nem az a kérdés, hogy egy több száz fős apparátusban történnek-e hibák, hanem az, hogy a miniszter a tudomására jutott ügyekben határozott, egyértelmű és igazságos lépést tesz-e. Az elmúlt hetek azt mutatják, hogy Magyar Bálint a szükséges intézkedéseket megtette. A jövőben is ezt az elvet követi a minisztérium vezetése - közölte az OM.