Kiemelték Kerekinél a Messerschmitt vadászgépet

Kiásták a földből a II. világháborúban a Balaton somogyi partszakaszán, Kereki közelében lelőtt német gyártmányú magyar vadászrepülőgép roncsait.

- Dél körül emeltük ki daruval a munkagödörből a Messerschmitt másfél tonnás motorját, ami nagyon jó állapotban volt. Azonnal teherautóra került, s a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szolnoki repülőgép-gyűjteményébe szállíttattuk - mondta Bruckner János, a lellei búváregyesület vezetője a munkálatok végén. Előkerültek más alkatrészek is, köztük a kormányszerkezet. Fegyvereket is találtak; ezeket tűzszerészek szállíttatták el további vizsgálatra - tájékoztatott a repülőgép-roncsok kiemelésére szakosodott búváregyesület vezetője.

Az amerikaiak által 1944. nyarán lelőtt magyar vadászrepülőgép a Somogy megyei falu sportpályája mellett zuhant le. A szemtanúk egykori beszámolója szerint a pilóta megpróbált kiugrani, de miután ejtőernyője a zuhanó gépre hurkolódott, szörnyethalt. Pászty István hadnagyot Budapesten temették el.

A roncs eltávolítása azért vált szükségessé, mert az önkormányzat elhatározta, hogy rendezi a területet. Az egyesület a helyi önkormányzattól és a hadtörténeti intézettől kapta a megbízást a feladatra. A nyolc lellei búvár szombaton látott munkához: markológép segítségével 15 méter átmérőjű, 6-7 méter mély gödröt ástak, hogy hozzáférjenek a vadászgép maradványaihoz.