Kedden hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság az őssejt-perben. A Sejtbank Kft. és a keresetéhez csatlakozott szülők azt kérik a bíróságtól, hogy állapítsa meg az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) januári állásfoglalásának jogellenességét. Az ETT szerint ugyanis az újszülöttek köldökzsinórvérének levétele kutatási tevékenységnek minősül, ezért csak külön engedély birtokában lehet elvégezni.

A Sejtbank Kft. és a keresetéhez csatlakozott szülők azért indítottak pert az Egészségügyi Tudományos Tanács és az egészségügyi tárca ellen, mert kifogásolják a tanács januári döntését, amely engedélyhez kötötte az újszülöttek köldökzsinórvérének levételét. Ezáltal több szülő elesett attól a lehetőségtől, hogy a köldökzsinórvérből származó őssejteket tároltassa, és ezekkel később, ha szükséges, gyermekük különböző betegségeit kezelhessék.

A felperesek azt kérik a Fővárosi Bíróságtól, állapítsa meg, hogy az ETT januári állásfoglalása jogellenes. A tanács szerint ugyanis a köldökzsinórvérben lévő őssejtek felhasználása kutatási stádiumban van, ezért az ezzel kapcsolatos tevékenység nem számít rutineljárásnak. Mivel a tevékenység jelenleg emberen végzett kutatásnak minősül, az egészségügyi törvény és egy szakminiszteri rendelet szerint is külön engedélyhez kötött.

A felperesek ügyvédje szerint annak, hogy az őssejtek köldökzsinórvérből való levételét emberen végzett kutatásnak minősítették, semmi köze nincs magához a tevékenységhez, hiszen nem élő emberen végzett kutatás az amúgy is leeső köldökzsinórból származó vér levétele. A jogi képviselő szerint az ETT azért minősítette emberen végzett kutatásnak a tevékenységet, mert nem talált semmilyen más kategóriát, amivel az egészségügyi szolgáltatások közé sorolhatta volna a tevékenységet, ahova pedig - álláspontja szerint - nem tartozik.

Az alperesek, az Egészségügyi Minisztérium és az ETT jogi képviselője a kereset elutasítását kérte. A minisztérium szerint az őssejtek levétele mindenütt engedélyhez kötött folyamat. A tárca osztályvezetője, Kereszty Éva szerint itthon is vannak olyan kórházak, amelyeknek van engedélyük erre a tevékenységre. Kereszty emellett pénzkidobásnak is tartja a köldökzsinórvér levételét. Mint korábban elmondta, gyakorlatilag nincs esélye az így nyert őssejtek felhasználhatóságának, és olyan betegség sincs, amit kizárólag ezzel a módszerrel nyert őssejtekkel lehetne gyógyítani.