A főváros miatt dugult be Buda

Többek között azért alakulhatott ki szinte az egész fővárosban érezhető dugó május végén, mert az autósokat nem tájékoztatták megfelelően a Flórián téri felújítások miatt várható lezárásokról - állapította meg a városvezetés illetékes bizottsága. A főváros egy miniszteri rendelet elkészültére vár, amelynek segítségével gyorsabban lehetne végezni az útfelújítási munkákkal.

Nem kellő körültekintéssel tájékoztatták az autósokat a Flórián téri felújítással összefüggő tudnivalókról, ezért keletkezhetett május 27-én a főváros nagy részére kiterjedő forgalmi dugó. A főpolgármesteri hivatal közlekedési ügyosztályának ezt a megállapítását osztotta keddi ülésén a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottsága is. A testület Szálka Miklós fideszes alelnök szorgalmazására kért hivatali tájékoztatást a Flórián téri felújításokról.

A felújítás tájékoztatási feladatainak felelőse az a Sawyer Miller Group Kft. volt, amely fővárosi beruházások sokaságának pr-ügyeit intézi több mint tíz éve. Ennek a cégnek a vezetője irányította Demszky Gábor főpolgármester választási kampányát. Konyári Zsófia, a hivatal illetékes alosztályvezetője elmondta, hogy a felújítás kivitelezője szerződésben vállalta a körültekintő tájékoztatást. A jelzett napon ez abban merült ki, hogy reggel a Fővinform jelezte: egész nap sávlezárásos aszfaltozás lesz az Árpád-híd budai le- és feljáróiban. Az alosztályvezető utalt arra, hogy a Belügyminisztérium úgynevezett csendrendelete a fővárosnak sem teszi lehetővé a nagy zajjal járó éjszakai munkálatok engedélyezését.

Szálka Miklós megrótta Demszky Gábor főpolgármestert és szocialista helyettesét, Vajda Pált, akik a fideszes alelnök szerint érzéketlenül csupán türelemre intették az embereket. Felrótta a városvezetésnek azt a mindennapossá vált gyakorlatot is, hogy forgalmi sávokat zárnak le, utakat bontanak fel a kivitelezők anélkül, hogy a hatóságok tudnának róla.

Konyári Zsófia jelezte, hogy várhatóan év végén megjelenik a közútkezelésről szóló miniszteri rendelet, amelyre 1997 óta várnak. Ez nagyobb lehetőséget biztosít majd az önkormányzatoknak az útfelújítások gyorsítására, mivel lehetővé válik, hogy a főváros a kivitelező költségére saját maga elvégeztesse a gyors helyreállítást, hibaelhárítást.