Egy közvélemény-kutatás szerint az ideális képviselő 43 éves, férfi, felsőfokú végzettségű, több nyelven beszél, és a választókörzetében lakik. A kritériumoknak egy országgyűlési képviselő felel meg, a fideszes Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester.

Forrás: [origo]Az MSZP-s képviselők futárpostájával kiosztott, a Népszabadság által ismertetett közvélemény-kutatás során 925 főt kérdeztek meg telefonon arról, milyen az ideális képviselő. A felmérés szerint az ideális képviselő 43 éves, férfi, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, a választókörzetében lakik, jó vitakészségű, több nyelven beszél, nem váltott pártot, és házastársához hűséges. A kiemelt kritériumok között szerepel az is, hogy az ideális képviselő minden második választási ígéretét betartja.

 

Az alább felsorolt követelményeknek jelenleg egy országgyűlési képviselő felel meg, a fideszes Nagy Gábor Tamás. Nagy 1960-ban Budapesten született, az I. kerületben lakik, amelynek országgyűlési képviselője. Emellett 1998 óta a kerület polgármestere is. 1993-94-ben már volt országgyűlési képviselő, akkor a Fidesz országos listájáról került be, 1998 óta az I. kerületet képviseli a parlamentben. 1989 óta tagja a Fidesznek, előtte nem volt semmilyen pártnak a tagja. Jogi és szociológiai diplomával rendelkezik, középfokú angol nyelvvizsgája van. Nős, első gyermeküket őszre várják.

 

Nagy a plenáris üléseken nem túl aktív, ritkán és keveset szerepel a parlamentben, polgármesteri tevékenysége a hangsúlyosabb. Önálló indítványaiban is inkább kerületi kérdésekkel foglalkozik, ebben a ciklusban például a Mátyás-templom felújításával és az Álmok álmodói kiállítással kapcsolatban tett fel kérdést. Az előző ciklusban 14-szer szólalt fel, ebben a ciklusban eddig 9-szer.

 

A kerületről elmondható, hogy az adatok szerint alacsony innen az elvándorlás, viszont sokan szeretnének ide költözni. Nagy szerint az előző ciklusban sokat szépült a kerület. Az előző ciklusban újították fel például a Halászbástyát. Emellett 1995 óta tart a társasház felújítási program, amelyre eddig 540 millió forintot költöttek. Az önkormányzat 270 millió forintot költött a felújításokra. Az önkormányzat foglalkozik a rászorulók üdültetésével is, az önkormányzat Zamárdiban lévő nyaralójában kedvezményes üdülési lehetőséget biztosítanak a rászorulóknak.

 

Nagy: "Nem vagyok ideális képviselő"

 

"Formális kritériumok ezek, amelyek megragadhatók ugyan, de nem adják ki a lényeget" - véli a közvélemény-kutatással kapcsolatban Nagy Gábor Tamás. Az [origo]-nak azt mondta: bár jól esik, ha a paramétereiről az emberek azt gondolják, hogy azok egy ideális politikusra jellemzők, nem hiszi, hogy ideális lenne.

 

"Az ígéreteim megtartására törekszem" - mondta Nagy, hozzátéve: az eddigi visszajelzések szerint a kerületben élők túlnyomó többsége elégedett eddigi munkájával. "Lassabban valósulnak meg az ígéretek, mint szeretném, és mindig van újabb feladat. Az ígéretek egy része a személyes munkától függ, mások viszont külső körülményektől" - állítja az ellenzéki képviselő, aki szerint az országgyűlési képviselő elsősorban pártja programját hajtja végre, míg az önkormányzati képviselő inkább a személyes problémákkal foglalkozik.

 

Nagy példaként említette, hogy országgyűlési képviselőként erre a ciklusra célul tűzte ki, hogy az EU-csatlakozásra való felkészülés során a kerület minél több pénzügyi támogatásban részesüljön. Ez azonban nem valósult meg. Programjában szerepelt a körrnyezetvédelem, a köztisztaság, közbiztonság kérdése is, ezeken a területeken pedig inkább polgármesterként tud eredményt elérni.

 

Nagy Gábor Tamás szerint könnyebb történelmi példaképet keresni, kortársai közül nem tudott ideális politikust megnevezni. Elmondta: dolgozószobája falán Eötvös József képe függ, aki sokáig volt az I. kerület képviselője. Emellett úgy vélte, a nemrég elhunyt korelnök, Varga László is sok szempontból mintaként állhat a jelenlegi politikusok előtt.

 

Répássy: Nagyra tisztelettel lehet tekinteni

 

Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő Nagy Gábor Tamással együtt került be 1993-ban a parlamentbe, így már tíz éve ismerik egymást. "Örülök, hogy Nagy Gábor Tamás megfelel az ideáltípusnak, mert olyan ember, akire tisztelettel lehet tekinteni" - mondta Répássy az [origo]-nak.

 

Az ideáltípussal kapcsolatban úgy véli a képviselő, hogy abból ugyan bizonyos általános következtetés levonható, mégis inkább csak külsőségekben jellemzi a politikusokat, és nem azok jelenlegi munkáját veszi alapul. Répássy szerint egy jó politikus esetében fontos, hogy legyen élettapasztalata, de ne legyen túl idős, emellett saját lakóhelyén elismert személy legyen.