Június 20-ig lezárja az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága az utolsó két agrárügyben folyó nyomozást is. A vizsgálat eddigi adatai szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium alá tartozó Agrárinnovációs Kht.-nál és a Concordia Rt.-nél történt visszaélésekkel összesen több mint 340 millió forint kár keletkezett. A Concordia Rt. esetében összesen 24 személy esetében zárták le vádemelési javaslattal a nyomozást, az Agrárinnovációs Kht. ügyében két héten belül fejezik be az eljárást.

A végéhez közeledik a nyomozás az agrárügyekben - közölték szerdai sajtótájékoztatójukon az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) vezetői. A nyomozás még 2001 februárjában - az Orbán-kormány idején - indult javarészt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentései alapján.

Az összesen 19 ügyben 4,2 milliárd adóforint sorsát igyekezett kideríteni a rendőrség. A 19 közül végül 10 ügyben fejezték be, vagy fejezik be a közeljövőben vádemelési javaslattal a nyomozást, a többi ügyben eleve nem indult, vagy menet közben megszűnt az eljárás. A rendőrség összesen 58 gyanúsítottat hallgatott ki az agrárügyekben, közülük heten előzetes letartóztatásba is kerültek. A tíz ügy közül hatot már befejeztek, kettőt két héten belül fejeznek be, két ügyben viszont a központi ügyészségi nyomozóhivatal folytatja az eljárást, mivel országgyűlési képviselők is érintettek. Az SZBEI az agrárügyekben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) alá tartozó Agrárinnovációs Kht., illetve a Concordia Rt.-nél történt különböző visszaéléseket vizsgálta.

Közel 160 milliós károkozás az Agrárinnovációs Kht.-nál

Az Agrárinnovációs Kht. ügyében folyó nyomozás adatai szerint 1999-ben és 2000-ben a társaság munkatársai összesen közel 160 millió forint értű kárt okoztak azzal, hogy különböző tanulmányokra, rendezvényekre és támogatásokra indokolatlanul sok pénzt költöttek a költségvetésből. A pénzt minden esetben kifizették, függetlenül attól, hogy az erre szerződött gazdasági társaságok milyen minőségű munkát végeztek.

A nyomozók összesen 88 szerződést vizsgáltak meg, ezek közül 32 esetében állapítottak meg bűncselekményt. A 32 közül hét esetben egyházak és iskolák kaptak támogatást, a többinél pedig nem értékarányos kifizetés történt. Az összes kár 159,2 millió forint.

A rendőrség összesen 12 személyt gyanúsít azzal, hogy tettesként vagy bűnsegédként kivették a részüket a károkozásban. A nyomozás során eddig kilenc gyanúsítottat hallgattak ki. A eljárás befejezését június 20-ra ígérik az SZBEI vezetői.

Több mint 180 milliós kár a Concordia Rt.-nél

A szintén az FVM tulajdonában lévő Concordia Rt. esetében több mint 180 millió forint károkozást állapítottak meg a nyomozók. A kárt egyrészt az rt. tulajdonában lévő GMS 96 Kft. fiktív raktárbérleti szerződések kötésével, illetve különböző társaságok adásvételbe történő indokoltatlan bekapcsolásával okozta (152,4 millió forint). A részvénytársaságnak közvetlenül 35,3 millió forint kára származott abból, hogy munkatársai fiktív szerződések alapján fizettek közvetítői jutalékot, illetve különböző el nem végzett tevékenységről szóló számlák értékét egyenlítették ki.

Az SZBEI összesen 28 személyt gyanúsított meg, közülük egy jelenleg is lakhelyelhagyási tilalom alatt áll, többek voltak őrizetben illetve előzetes letartóztatásban hosszabb-rövidebb ideig. A hatóság végül 24 személy esetében zárta le a nyomozást vádemelési javaslattal, hűtlen kezelés, okirat-hamisítás és orgazdaság alapos gyanújával.