Megdőlt a melegrekord a fővárosban

Vízkorlátozásra vagy locsolási tilalomra nem kell számítani, annak ellenére, hogy szerdán 841 914 köbméterrel megdőlt a főváros idei vízfogyasztási rekordja. Csütörtökön az évszázados melegrekord is megdőlt a fővárosban. Enyhülés csak a jövő héten várható. A kánikula miatt a mentőket a napokban jóval többször riasztották vízi és közlekedési balesetekhez, ájulásokhoz, mint máskor.

Megdőlt csütörtökön az évszázados hőmérsékletrekord a fővárosban: 13 órakor 34,5 fokot mértek. Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 34,3 fokot 1937-ben mérték június 12-én - mondta Németh Lajos meteorológus. Az abszolút melegrekord 2000. június 21-én volt: 41,7 fok Békéscsabán. Péntekre további melegedés várható, így a nappali hőmérséklet eléri a 31-36 fokot. Jelentős enyhülés csak a jövő hét végén várható.

A kánikula miatt országosan húsz, Budapesten pedig közel 30 százalékkal többször riasztották az utóbbi napokban a mentőket, mint egy átlagos napon; sok a közúti baleset, az ájulásos rosszullét és a vízi tragédia - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön. A fővárosban egy átlagos napon a segélykérő vonalakon érkező riasztások száma 300 alatt van, azonban az elmúlt napokban elérte a 480-at, s ez egyértelműen a nyári kánikulával hozható összefüggésbe - közölte Győrfi Pál.

A mentőautók a szokásos kapacitással kénytelenek ellátni feladataikat. Az autókban nem működik klímaberendezés, a mentősök ásványvizet kapnak ugyan, de az a meleg kocsiban hamar felmelegszik.

A mentőszolgálat azt tanácsolja az idős és szívbeteg embereknek, hogy a déli órákban árnyékos helyeken tartózkodjanak, és fogyasszanak sok folyadékot. A melegben megnő az autóvezetők reakcióideje, lankad a figyelme, ezért nem tanácsos kockázatos előzésekbe, manőverekbe kezdeni.

A budapesti strandokat közel 15 ezer ember kereste fel, az átlagos nyári napi látogatottságot közel 3 ezerrel haladta meg a csütörtöki - közölte az üzemeltető részvénytársaság osztályvezetője. Kiss Ferenc elmondta: a hét végére rekordra számítanak.

A Dagály fürdő üzemvezetője szerint több strandjukat telt házzal működtették az elmúlt napokban, de a rekord hétfőn volt, amikor a Paskál 3700, a csillaghegyi strand 1700 látogatót fogadott. Jagrik György arról is tájékoztatott, hogy az orvosi ügyeletesek több strandolót láttak el rosszullét és ájulás miatt.

A Fővárosi Vízművek közleménye szerint szerdán 841 914 köbméterrel megdőlt az idei vízfogyasztási rekord. Ez megközelíti a tavaly júliusban mért 850 ezer köbméteres csúcsfogyasztást. Vízkorlátozásra vagy locsolási tilalomra nem kell számítani - közölte a cég.

Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője elmondta: 32-37 géppel éjjel-nappal, kétszer 12 órás műszakokban napi kétezer köbméter vízzel hűti az aszfaltot és a villamosvágányokat Budapesten.

KAPCSOLÓDÓ CIKK