Német rendőröket irányítanak a Balatonhoz

Összesen 12 német rendőr érkezik a nyári turistaszezonban a Balatonhoz, hogy segítsék magyar kollégáik dolgát a turistákkal. A német rendőrök költségeit abból a 45 millió forintos támogatásból fedezik majd, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal biztosít a turisták biztonságát növelő intézkedésekre. A megállapodás szerint a rendőrség ebből a pénzből fedezi többek között posztos rendőrök felállítását 17 helyen és diáktolmácsok foglalkoztatását.

A Salgó László országos rendőrfőkapitány és Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkára által csütörtökön aláírt dokumentum szerint a támogatás teljes összegét a turisták tájékoztatására, biztonságuk növelésére fordítja majd a rendőrség. A megállapodás szerint a Turisztikai Célelőiránytzatból származó 45 millió forintból fizetik majd a rendőrök mellett szolgálatot teljesítő diáktolmácsokat, biztosítanak 17 turisztikai szempontból frekventált helyen napi 12 órás rendőri jelenlétet, illetve idegen nyelvet beszélő rendőröket irányítanak a szintén turisztikai szempontból kiemelt helyeken lévő rendőrkapitányságokra.

A pénzből fedezik a német rendőrök balatoni állomásoztatását is. A németek közül egy-egy a tó északi, illetve déli partján teljesít majd szolgálatot heti váltásban a június 15. és szeptember 1. közötti időszakban - mondta el Salgó László országos rendőrfőkapitány.  Intézkedési jogkörük nem lesz, ezt a velük párban lévő magyar kollégájuk gyakorolja majd. A német rendőrök tavaly is segítettek magyar kollégáiknak, például német állampolgárok által elkövetett biztosítási csalások felderítésében.

A MEH és az ORFK megállapodása ugyanakkor a német rendőrökön kívül nem vonatkozik a Balatonra, mert a tó körüli főkapitányságokkal már korábban, külön megállapodott a MEH, 35 millió forintot biztosítva itt a turisták biztonságát növelő intézkedésekre.

Salgó László elmondta, a megállapodáson kívül is teljesítenek szolgálatot Magyarországon külföldi rendőrök nyaranta, például hollandok és osztrákok, az országok rendőrségei közötti kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően. Magyar rendőrök hasonló külföldi feladatvállalására még nem érkezett felkérés, ám a rendőrség felkészült erre a feladatra is - közölte a főkapitány.

A MEH az anyagi támogatás mellett azt is vállalta, hogy állandóan három nyelven - magyar, német, angol - hívható telefonügyeletet működtet a Magyar Turizmus Rt.-vel, és helyet biztosít egy nyelv(ek)et beszélő ügyeletes rendőrnek az rt. általa működtetet Tourinform Főirodában a fővárosban.

Salgó László a megállapodással kapcsolatban elmondta, a rendőrök a turizmussal kapcsolatos feladatokat pluszmunkaként végzik, az alapfeladatokon túl. Mint közölte, a támogatás felhasználásával szigorúan elszámolnak, minden egyes fillérét a megállapodásban rögzített feladatokra használják fel.