OEP-kommandó a kórházakban

A kórházak többségében jóval több beteget kezeltek ebben az évben, mint tavaly. Vannak olyan kórházak, ahol több mint ötven százalékkal több beteget kezeltek papíron, mint egy évvel korábban Az OEP szerint az intézmények - a betegek után járó több pénz reményében - meghamisítják az adatokat.

Miközben a kórházak harmada kevesebb, addig 51 intézmény lényegesen több beteget gyógyított az idén márciusban, mint tavaly - írja a Népszabadság. A kórházak többségében átlagosan tíz százalékkal több beteget láttak el, de akadnak olyan intézmények is, ahol az idén másfélszer több beteg fordult meg, mint egy éve - derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) benyújtott fekvő- és járóbeteg-elszámolásokból.

Nehezen indokolható, hogy miért végeztek idén negyvenszer több szövődményes császármetszést, mint tavaly, és az is, hogy idén miért volt harmincnégyszer több a problémás, fokozott orvosi felügyelettel és műtéti beavatkozással járó szülés, mint egy évvel korábban. Ajkay Zoltán, a Magyar Kórházszövetség elnöke a császármetszések számának jelentős növekedését azonban azzal indokolja, hogy a szülészek félnek a műhibaperektől, ezért inkább a kiszámítható szövődményekkel járó császármetszést választják.

Akadnak olyan kórházak, ahol összességében több mint ötven százalékkal több beteget kezeltek papíron, mint tavaly. Ennek azért van jelentősége, mert az OEP az ellátott betegek után fizet a kórházaknak. "Nem véletlen, hogy az egészségbiztosító már két évvel ezelőtt is kommandót küldött az intézményekbe a kirívó teljesítmények miatt" - mondta Matejka Zsuzsa OEP-főigazgató. Hozzátette: most is átfogó ellenőrzést indít a hivatal, szakembereik megjelennek minden olyan intézményben, ahol lényegesen és megmagyarázhatatlanul lett több a súlyos és szövődményes esetek száma.

KAPCSOLÓDÓ CIKK