Öt ember kapott szerveket egy donortól

Öt ember kaphatott új esélyt az életre, miután csütörtök hajnalban öt szervet operáltak ki egy donorból a Borsod megyei kórházban Miskolcon. Öt szerv együttes kivételére a Hungarotransplant Kht. tavaly januári megalakulása előtt nem volt példa.

A Miskolcon elhunyt beteg tüdejét, máját, hasnyálmirigyét és két veséjét operálták ki, a szívét azonban nem, mert a nyilvántartásban nem szerepelt alkalmas szervre váró. A szervkivételek koordinációját végző Hungarotransplant Kht. közleménye szerint a tüdő beültetését Bécsben végzik csütörtökön. Ugyancsak a nap folyamán kapja meg a májat egy 48 éves nő a budapesti transzplantációs klinikán, a hasnyálmirigy beültetését pedig Pécsen végzik egy 44 éves férfinál. A veséket később ültetik be alkalmas szervre váró betegekbe.

A közlés szerint az idén a miskolci eset előtt 2 alkalommal operáltak ki egy donorból öt szervet. Négyes szervkivétel 6, hármas pedig 17 esetben történt ebben az évben. A kht. adatai szerint tavaly 5 donorból operáltak ki egyenként 5 szervet. Négyes szervkivétel 8, míg hármas 27 alkalommal fordult elő tavaly. A társaság közölte azt is, hogy öt szerv együttes kivételére a Hungarotransplant tavaly januári megalakulása előtt nem volt példa. A tájékoztatás szerint a miskolci megyei kórház egyike a legtöbb donort jelentő kórházaknak

Szegeden a hozzátartozók tiltakozása miatt csütörtök hajnalban meghiúsult egy halott 6 szervének kivétele. Ez lehetett volna az első olyan eset, amikor egy donor hat ember életét menti meg - tartalmazza a közlemény.

KAPCSOLÓDÓ CIKK