A főkapitány visszautasítja Orbán vádjait

Az országos rendőrfőkapitány szerint a magyar rendőrség lojális a mindenkori kormányhoz, de ez nem jelenti azt, hogy politikai befolyás alapján működne. Salgó László arra a határozatra reagált, amelyet a Fidesz kérésére fogadtak el a Kereszténydemokrata Internacionálé lisszaboni ülésén. A dokumentum többek között azt állítja, hogy a kormányváltás óta pártpolitikai befolyás éri a rendőrséget.

Salgó László országos rendőrfőkapitány szerint a magyar rendőrség törvények alapján, legitim módon működik, a mindenkori kormányzathoz lojális, és ha ezt egyesek politikai befolyásoltságnak minősítik, az "nagy tévedés". Hogy a Kereszténydemokrat Internacionálé (CDI) vagy bármely politikai alapon működő nemzetközi szervezet hogyan minősíti a magyar rendőrséget, az egyszersmind az információforrások minősítése is - mondta Salgó László.

A rendőrfőkapitány hozzátette: nem kíván reagálni a politika szférájából érkező jelzésekre, mert megítélése szerint ez a pártok feladata. Salgó ugyanakkor megjegyezte: a rendőrség a végrehajtó hatalom szférájába tartozik, amelynek a csúcsán a kormány áll, a magyar rendőrség pedig a mindenkori kormányhoz és törvényes rendhez lojális módon működik.

Salgó annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Kereszténydemokrata Internacionálé végrehajtó bizottsága június 4-i lisszaboni ülésén a Fidesz javaslatára elfogadott egy Magyarországot bíráló határozatot. Az ülésen Orbán Vikor, a Fidesz elnöke is részt vett.

A határozat szerint a szocialista-liberális kormány hatalomra kerülése óta a következő jelenségek terjedtek el: pártpolitikai befolyás a rendőrségre, politikai viták beszűrődése a bíróságokra, pártpolitikai motiváltságú bírósági eljárások, állampolgárok és civil szervezetek gyülekezési jogának korlátozása. A dokumentum megemlít olyan jelenségeket is, mint az ellenzéki gondolkodók megfélemlítése és eltávolítása az állami szférából, "felségsértésszerű" bírósági eljárások azok ellen, akik bírálják a kormányt, a polgári sajtó életképtelenné tétele, hirdetési bevételi forrásainak elvágása, valamint állami támogatások nyújtása a kormánypárti sajtónak - áll a határozatban.

Kovács László külügyminiszter a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón azt mondta: "Soha egyetlen magyar ellenzéki politikus nem kezdeményezte az elmúlt 13 év alatt azt, hogy egy nemzetközi szervezet határozatban ítélje el saját hazáját." A miniszter bejelentette azt is: a kormánynak kötelessége, hogy megvédje az országot a hamis vádaktól, ezért megteszik a szükséges diplomáciai lépéseket. Kovács hozzátette: kész bármikor vendégül látni a Kereszténydemokrata Internacionálé szervezet küldötteit, hogy megismerkedjenek a magyarországi valósággal.

A Fidesz részéről Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta: az antidemokratikus jelenségek az elmúlt egy esztendő alatt látványosan elszaporodtak Magyarországon, és ezekre a jelenségekre a nemzetközi közvélemény is egyre inkább felfigyel. Németh a külügyminiszter Fideszt bíráló szavaira reagálva azt mondta: "ne a tükörben keressük a hibát, ha az nem kellemes képet mutat".

KAPCSOLÓDÓ CIKK