Ügynöki és autószerelői munka a kirúgott katonáknak

Biztosítási cégek, vagyonvédelmi vállalkozások, minisztériumok és egy autószerelő műhely képviselői jelentek meg a honvédségi leépítések miatt távozó dolgozóknak szervezett állásbörzén. Legtöbben a Belügyminisztérium standjánál érdeklődtek, és sokan kitöltötték a biztosító cégek jelentkezési lapjait is, annak ellenére, hogy biztosítási ügynöknek szinte senki nem akar menni.

"Eddig csak néhány napom volt arra, hogy átgondoljam, milyen lehetőségeim is vannak, de rá kellett jönnöm, semmihez sem értek a civil életben" - mondja a honvédségi leépítések miatt távozó, 25 évig tiszti szolgálatot teljesítő férfi. A tiszti főiskolán szerzett mérnöki tudását mára teljesen elfelejtő férfi egyike annak a mintegy száz embernek, akik a csütörtöki állásbörzén próbálnak munkát találni maguknak. A börzét a Honvédelmi Minisztérium szervezte, hogy így is segítséget nyújtson azoknak a dolgozóknak, akiknek a honvédségi létszámleépítések miatt távozniuk kell munkahelyükről. A leépítés közel ezer embert érint. Negyven százalékuk közalkalmazott, illetve köztisztviselő, harmincöt százalékuk tiszthelyettes és zászlós, huszonöt százalékuk tiszt.

A honvédség történetében először rendeztek állásbörzét, amelyre kifejezetten olyan cégeket hívtak meg, amelyek 40 és 60 év közötti, tapasztalt dolgozókat keresnek. A tizenöt-húsz jelenlévő cég többségét biztosítótársaságok teszik ki, de jelen vannak más profilú vállalkozások is, és standot állított fel a belügyi, az ifjúsági és a gazdasági minisztérium is.

Legtöbben a Belügyminisztérium asztalánál állnak sorba: itt érdeklődhetnek a rendőrségen és más belügyi intézményeknél, például a katasztrófavédelemnél adódó munkalehetőségek iránt. Egy várakozó férfi azt mondja: ezek is fegyveres szervek, náluk biztos lesz majd munkalehetőség. A börze egyik szervezője szerint a belügyi területen folyamatosan vannak állásajánlatok az önkormányzati intézményeknél, de akad munkahely a katasztrófavédelemnél és a rendőrségnél is. Igaz, utóbbinál a vezetői szinten már nem nagyon találni állást, de a bűnüldözés területén és a járőrszolgálatnál továbbra is szükség van megbízható szakemberekre - állítja a szervező.

Persze vannak, akik egyik kategóriába sem férnek bele: egy ötvenes nő az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselőjénél érdeklődik munka iránt, ő azonban nem sok lehetőséggel kecsegteti. Elmondása szerint ugyanis az ORFK-nál biztosan nincs munka, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál talán érdemes próbálkozni, de ott is csak egy-két üres állás van.

Bár biztosítócégekből nincs hiány a börzén, a legtöbb álláskeresőnek nem tetszik az ilyen típusú munka. Az általunk megkérdezettek legalábbis mind azt mondják: biztosítási céghez nem mennének el dolgozni. Egy már nyugdíjas repülőmérnök egyenesen azt mondja, a biztosítással kapcsolatos munka olyan távol áll a honvédségi feladatoktól, hogy be se kellett volna engedni őket a börzére.

A tartózkodás ellenére mégis sokan kitöltik a biztosítócégek standján lévő jelentkezési lapokat. Az egyik céget már a börze első órájában harmincan megkeresték. A standon éppen egy nyugállományba vonult katonatiszt segít az érdeklődőknek, aki elmondja: elsősorban üzletkötői, azaz ügynöki munkára keresnek embereket, de a jelentkezők egy része középvezetői pozícióba is juthat. Az anyagiakról annyit mond: igaz, ugyan, hogy a honvédségnél fix fizetés van, de a biztosítócégeknél sem vészes a helyzet. Itt jutalékos rendszer van, így az elvégzett munkától függ a fizetés. "Ez azt jelenti, hogy akár minden hónapban fizetésemelést kaphatok" - mutat rá az ügynöki munka előnyeire a ma már biztosítónál dolgozó volt katonatiszt.

Az ajánlkozó cégek másik nagyobb csoportját az őrző-védő vállalkozások képezik. Ők elsősorban vagyonőröket, szolgálatvezetőket keresnek, akik a vállalt munkamennyiségtől függően nettó 80 és 120 ezer forint közötti fizetést kaphatnak havonta. A cég képviselője azt mondja: folyamatosan keresnek embereket, akár naponta két-három új munkatársat is fel tudnak venni. Ennek oka az, hogy a sok új dolgozó mellett sokan ki is lépnek a cégtől, mivel nem bírják a fegyelmet, vagy egyszerűen nem találják meg számításaikat. A cég munkatársa hozzáteszi: a honvédségtől érkező jelentkezőknek a vagyonőri munka mellett arra is van lehetőségük, hogy személyi vagy VIP-testőrként helyezkedjenek el. Ilyen munkakörbe persze csak a valóban tapasztalt és képzett emberek kerülhetnek.

A legnépszerűtlenebb standok közé tartozik egy autószerelő cég asztala. A vállalkozás elsősorban autóvillamossági szerelőket keres, de tudnak munkát adni karosszérialakatosoknak is. A cég munkatársa azt mondja: végső elkeseredésükben jöttek el az állásbörzére, manapság ugyanis sehol nem találni képzett autóműszerészeket. Úgy tűnik, ez alkalommal sem járnak sikerrel, eddig ugyanis csak egyetlen érdeklődő akadt, aki ugyan rendelkezik autóvillamossági képzettséggel, de az elmúlt tizenöt évben sofőrként dolgozott a honvédségnél, így jelentősen megkopott a tudása. Ráadásul a cég csak annak tud nagyobb - százezer forintos - fizetést adni, aki már teljesen profi. Annak, akinek még betanításra is szüksége van, be kell érnie 65 ezer forintos fizetéssel.

A börzén megjelenő emberek nem szívesen beszélnek az esélyeikről. Van, aki szerint a HM jó alapot nyújt a civil munkához, mások, a már korábban idézett katonatiszthez hasonlóan úgy vélik, nehéz lesz továbblépni. A börze előtt a Fővárosi Munkaügyi Központ vezetője tartott egy kisebb előadást az álláskeresőknek. A munkaügyi vezető többek között azt mondta a megjelenteknek, hogy a kényszerű álláskeresők előtt két út áll. Ha magukba fordulnak, és azt gondolják, hogy senki sem segít nekik, akkor zsákutcába jutnak. A másik lehetőség, hogy nem adják fel, és mindent megtesznek azért, hogy új munkát találjanak.

Pethő András