A futóversenyekre dühösek a Kossuth tériek

Panaszkodnak a Parlament előtt tartott rendezvényekre a Kossuth tér környékén lakók. Többen úgy vélik, hogy az Országház parkolójában és a környéken tartott futóversenyek, ünnepségek lejáratják az országot. Bár a Városházára eddig nem érkezett panasz, a Fővárosi Önkormányzat hamarosan rendeletben szabályozza, hogy hány és milyen típusú rendezvényt lehessen tartani egy évben a Kossuth téren. A fővárosnál is vannak ugyanis, akik úgy vélik, több a Kossuth téren tartott, de nem odaillő rendezvény, mint amennyit még el lehet viselni.

"Felháborító, hogy az Országház előtt futóversenyeket rendeznek, a Parlament parkolójában pedig jégpályát állítanak fel. Lejáratják az országot azzal, hogy ilyen rendezvényeket tartanak a téren" - panaszkodott az [origo]-nak az egyik Kossuth térre néző ház lakója. A környéken élők közül másokat is zavarnak a Kossuth téri rendezvények. Többen elfogadhatatlannak tartják a politikai tüntetések engedélyezését és azt is, hogy gyereknapon a Parlament parkolójában tartottak rendezvényeket.

A terület a Fővárosi Közgyűlés kezelésében van, így a városházától kell területfoglalási engedélyt kérni, ha valaki a Parlament előtt vagy a környező utcákban akar valamilyen (sport-, politikai, vagy ünnepi) rendezvényt tartani. Horváth Gyula, a Fővárosi Önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottságának alelnöke az [origo]-nak azt mondta: a bizottságnak nincs mérlegelési joga, hogy a kérelmek közül hány rendezvényre adjanak engedélyt és hányat tagadjanak meg. Jelenleg semmilyen rendezvényt nem lehet betiltani, ha a szakmai bizottságok azt mondják, hogy az nem akadályozza a közlekedést, nem rontja a városképet, nem veszélyezteti a nemzeti értékeket - fogalmazott.

Mivel az engedélyek visszautasítása ezért érzékeny kérdés, a főváros egyetlen lehetősége, hogy rendeletben korlátozza, hogy Budapest egyes kiemelt pontjain hány és milyen jellegű rendezvényt lehet tartani - mondta Horváth. A Vörösmarty téren a lakossági panaszok, a Hősök terére és a Városligetre pedig kiemelt fontosságuk miatt adott ki ilyen rendeletet a Fővárosi Önkormányzat. A rendelet értelmében a Vörösmarty téren például egy évben három kirakodóvásárt és két zenei rendezvényt lehet tartani - mondta Horváth.

Bár a Kossuth tér környékén lakóktól eddig nem érkezett semmilyen panasz a bizottsághoz a rendezvények miatt, Horváth szerint egy ilyen rendelet megoldást jelenthetne az itt tartott rendezvények ellen is. A városképvédelmi bizottság eddig azért nem korlátozta rendeletben a Parlament környékén megtartható rendezvények számát, mert - mint Horváth mondta - "a Kossuth tér csak az elmúlt 1-2 évben vált népszerűvé".

Úgy látszik, hogy bár a város több pontjáról már sikerült kiszorítani az oda nem illő rendezvényeket, most a Kossuth tér lesz a következő, ahol ugyanígy kell tennünk - fogalmazott Horváth. A Fővárosi Önkormányzat szakbizottságai most készítik elő a javaslatot a Kossuth téri rendezvények engedélyezéséről, így Horváth szerint a Parlament környékére vonatkozó, korlátozó rendelet hamarosan elkészülhet. Az alelnök hozzátette: magánemberként egyetért a környéken lakók panaszaival, mert - mint mondta - több a futóverseny és a hasonló rendezvény, mint amennyit el lehet viselni.

A Kossuth tér melletti Vértanúk terén lévő ház egyik idős lakója szerint azonban nem a futóversenyekkel vagy a politikai tüntetésekkel van probléma elsősorban. Az [origo]-nak azt mondta: "Engem nem zavar, ha a magyar nép nevében tüntetnek, tiltakoznak a Parlament előtt vagy gyereknapon gyerekrendezvényeket tartanak. Sokkal jobban zavar, ha a Parlament előtt autóvásár van." Kérdésünkre, hogy mikor volt erre példa, az idős úr azt válaszolta: "Gyereknapon ki volt írva, hogy autókat lehet venni a Parlament előtt. Szégyen és gyalázat."

Sáling Gergő