A bíróság elutasította a jászladányi alapítványi iskola keresetét az Oktatási Minisztérium ellen. Az alapítványt emellett 50 ezer forint perköltség kifizetésére kötelezték. Az ítélet jogerős. Kolláth György alkotmányjogász, a jászladányiak jogi képviselője szerint a bíróság meghátrált, formális és felszínes döntést hozott. Magyar Bálint oktatási miniszter ismét a közigazgatási hivatalhoz fordult.

Forrás: [origo]
A jászladányiak és Kolláth György ügyvédFotó: Barakonyi Szabolcs

A jászladányi alapítvány jogi képviselője szerint az oktatási miniszter törvénysértően járt el, amikor megtagadta az iskola azonosítójának kiadását, ezért perelték be a tárcát. A roma tanulók kizárásával vádolt iskola alapítása körül a legfőbb ügyész is talált szabálytalanságot. A Legfőbb Ügyészség szerint nem hozhatott volna létre iskolát az alapítvány, mivel alapító okiratában nem jelölte meg célként iskola létrehozását. A jászladányi polgármester szerint azonban a hiányosságot pótolták.

Az alapítványi iskolában 2002 szeptemberében kezdődött volna meg a tanítás, de erre nem került sor, mert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal augusztus 30-i határozatában megsemmisítette a helyi jegyző által kiadott működési engedélyt. A hivatal döntésénél többek között arra hivatkozott, hogy a Jászladányi Polgármesteri Hivatal nem kérte ki az iskola alapításáról a helyi kisebbségi önkormányzat véleményét. A jászladányiak szerint ugyanakkor a közigazgatási hivatal egy évvel korábban megkeresésükre azt mondták, hogy nem kell kikérni a kisebbségi képviselők állásfoglalását.

Az Oktatási Minisztérium ugyanezen a napon elutasította az iskola OM-azonosító iránti kérelmét. Az alapítványi iskolába felvett gyerekeket átvették az önkormányzati intézménybe, illetve más települések iskoláiba.

Az alapítványi iskola álláspontja szerint azonban nem augusztus 30-án, hanem szeptember 2-án rendelkezett az oktatási tárca, vagyis egy napig törvényesen zajlott a tanítás az iskolában. A jogszabályok szerint pedig év közben nem lehet megszünteti egy iskolát - állítja az iskola jogi képviselője.

A bíróság pénteken elutasította a jászladányi alapítványi iskola keresetét az Oktatási Minisztérium ellen. Az ítélet kimondja, hogy az OM jogszerűen utasította el az iskola azonosító iránti kérelmét, a bíróság szerint ugyanis az iskolának akkor már nem volt működési engedélye. Az ítélet szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal is jogszerűen járt el az alapítványi iskola kérelmének elutasításakor. A bíróság az alapítványt 50 ezer forint perköltség kifizetésére kötelezte. Az ítélet jogerős.

Kolláth György alkotmányjogász, a jászladányiak jogi képviselője az ítélet kihirdetése után kijelentette: a bíróság meghátrált, a tárgyalás pedig nem volt fair, végül pedig formális és felületes döntést született. Az Oktatási Minisztérium megkaparintotta a bíróságot - fogalmazott Kolláth. Az alkotmányjogász elmondta: az ítélet írásos formájának kézhezvétele után közzéteszik majd a szöveget saját kritikai megjegyzéseikkel együtt.

Kolláth szerint kétségbe vonható az Oktatási Minisztérium eljárásának tisztességessége, ugyanis - mint mondta - az eljárási rend szerint az oktatási miniszter csak második lépésben, a minisztériumi döntés után dönthetett volna a jászladányi iskola OM-azonosító iránti kérelmének elutasításáról. Mivel azonban ez nem így történt, Kolláth szerint elvették azt a lehetőséget a jászladányi iskolától, hogy fellebbezzen az OM határozata ellen.

Kolláth szerint ráadásul az OM-azonosítóról szóló jogszabály eleve alkotmányellenes, így az lett volna a helyes, ha a bíróság felfüggesztette volna az eljárást, amíg az Alkotmánybíróság nem dönt az ezzel kapcsolatos beadványról. A jászladányi iskola ügye miatt korábban Kolláthék számos beadványt nyújtottak be az AB-hez.

A jászladányi polgármester szerint az OM nyomást gyakorolt a döntésre. A polgármester a döntés után kijelentette: a kedvezőtlen ítélet ellenére 2006-ig minden éveben újra megpróbálnak működési engedélyt szerezni az OM-től az alapítványi iskolához.

[origo]