A gutaütés sincs kizárva a munkahelyen

Nincs értelme a munkahelyi hőmérséklet ellenőrzésének a kánikulában, a megadott legmagasabb határérték ugyanis a gutaütés határán van. A fővárosi ÁNTSZ munkatársa szerint 30 éves pályafutása alatt mindössze kétszer tapasztaltak a határértéket meghaladó hőmérsékletet. Az előírás által effektív fokban megadott határértékek megmérése amúgy is hosszadalmas, költséges és bonyolult.

Nincs értelme ellenőrizni, hogy a munkáltató betartják-e a munkaügyi előírásokat a kánikula miatt, vagyis megfelelő hőmérsékletet teremtenek-e a munkahelyeken. Az előírásokban szereplő határérték ugyanis akkora, hogy gyakorlatilag nem lehet túllépni. Mint az ÁNTSZ fővárosi irodájának munkaügyi osztályvezető-helyettese megjegyezte, a határérték a "gutaütés határán van".

Horváth Endre szerint az effektív fokban kifejezett érték jelenleg fizikai munkától függően 31-32 fok, ami azonban nem azonos a levegő hőmérsékletével. Az effektív fokot, ami az ember hőérzetét jellemzi, bonyolult számítás útján lehet kiszámolni, a levegő hőmérsékletének, páratartalmának, és a légmozgás sebességének ismeretében. Így előfordulhat akár az is, hogy a levegő hőmérséklete 35 Celsius fok fölé emelkedik, a mért effektív fok azonban mégsem éri el a határértéket.

Forrás: [origo]

Csütörtökön például megmérték az effektív fokot a fővárosi ÁNTSZ irodáiban. Az amúgy légkondicionálás nélküli épület udvarán 33 Celsius fokos volt a levegő hőmérséklete, míg az effektív fok értéke csupán 25,8 fok volt. Az irodákban a léghőmérséklet 32,7 C° volt, az effektív fok pedig 25,7 - mondta el az [origo]-nak a fővárosi ÁNTSZ munkaügyi osztályának vezető-helyettese.

Az effektív fok meghatározása egy adott helyen a bonyolult számítások mellett hosszadalmas és költséges méréseket is igényel, így a munkahelyek ilyen szempontból való ellenőrzése gyakorlatilag nem működik. A szolgálat ehelyett inkább a tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt - mondta az osztályvezető-helyettes. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkáltatók biztosítsanak - minimum 16 C°-os - védőitalt a dolgozóknak, és ahol nincs légkondicionáló, legalább ventillátorokat állítsanak szolgálatba. Védőitalt amúgy 24 effektív fok felett kötelező biztosítani a dolgozóknak.

Az osztályvezető-helyettes elmondta, 30 éves pályafutása alatt mindössze két alkalommal mértek a megadott határértéknél magasabb effektív fokot különböző munkahelyeken. Az egyik esetben a Flórián-áruházban elromlott a légkondicionáló és a nagy üvegfelületek miatt jelentősen megemelkedett a hőmérséklet, a másik esetben pedig a FŐTÁV Rt. hővezetékeinek alagútjában mértek túl magas értéket.

Horváth Endre szerint az optimális léghőmérséklet 26 Celsius fok alatt van egy munkahelyen, ez effektív fokban kifejezve jóval alacsonyabb. A munkaügyi előírások szerint télen irodai munka esetén minimum 21 Celsius fokos hőmérsékletet kell biztosítani, nehéz fizikai munka esetén ez akár lemehet 16 C°-ra is. Erre azonban még hónapokat kell várni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK