A Fidesz értesülése szerint egy ügyvédi iroda hónapokkal ezelőtt jogi szakvéleményt készített az Oktatási Minisztérium számra a Cisco-szerződés tervezetéről. Az ügyvédi iroda nem javasolta a tárca képviselőinek, hogy aláírják a dokumentumot, mert az több ponton jogellenes, egyoldalú előnyöket biztosít a Cisco számára. Az ellenzéki párt az ÁSZ elnökét kéri, vizsgálja meg az ügyet, ugyanis a szerződést a figyelmezetés ellenére megkötötték. Az Oktatási Minisztérium szerint azonban ilyen jogi szakvélemény a tárcánál nincs, a szerződés pedig minden szempontból törvényes.

Répássy Róbert fideszes képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a Fidesz - frakció tudomására jutott, hogy az Oktatási Minisztérium januárban jogi szakvéleményt kért a Jeszenszky és Hoffmann Ügyvédi Irodától, a Magyar Bálint oktatási miniszter által Amerikában kötött Cisco-szerződésekről.

A hónapok óta a minisztérium birtokában lévő jogi szakvéleményben - Répássy szerint - az olvasható, hogy az informatikai világcéggel kötött szerződések több ponton jogellenesek, illetve indokolatlan, egyoldalú előnyöket biztosítanak a miniszter amerikai utazását fizető cég számára. A törvénysértő, és a magyar állam számára hátrányos szerződések megkötését a szakértők nem javasolták Magyar Bálint számára - állítja az ellenzéki politikus.

A szakvélemény - a fideszes politikus ismertetése szerint - megállapítja többek között, hogy a szerződés - a magyar törvényekkel ellentétesen - kizárja a Cisco mindennemű felelősségét az általa nyújtott szolgáltatás vonatkozásában. A Cisco nem vállal semmiféle szavatosságot, vagy jótállást a saját termékéért, még az esetleges szándékos károkozásért való felelősségét is kizárja.

A dokumentumban emellett a Cisco kizárja a tőle származó mindennemű valótlan tartalmú tájékoztatásért felmerülő kártérítési felelősséget A szerződésben a minisztériumlemond a Cisco javára a szerzői jogairól. Ráadásul a szerződés a jogviták elbírálására Kalifornia állam joghatóságát köti ki. Így a magyar Oktatási Minisztérium csak Kaliforniában indíthatna pert.

A Fidesz képviselőcsoportja a jogi szakvélemény ismeretében az Állami Számvevőszékhez fordult és felkérte az ÁSZ elnökét, hogy rendeljen el vizsgálatot az Oktatási Minisztériumnál a Cisco-szerződések miatt.

Hriczu Anita, az Oktatási Minisztérium kabinetfőnöke vasárnap délután az ügy kapcsán az MTI-nek azt mondta: a minisztérium és a Cisco Systems között született szerződésről szóló, Répássy Róbert fideszes képviselő által említett jogi szakvélemény soha, semmilyen hivatalos formában nem került a minisztériumba. Az Oktatási Minisztériumba olyan hivatalos álláspont sem a szerződés megkötése előtt, sem utána nem érkezett be, mint amit a Fidesz vasárnapi sajtótájékoztatóján emlegettek - közölte Hriczu.

A kabinetfőnök kijelentete: az említett szerződésnek minden pontja, minden oldala és ennek valamennyi melléklete hetek óta kint van a minisztérium honlapján, tehát Répássy Róbert képviselő úrnak nem kellett volna három hetet várnia azzal, hogy most az ÁSZ-hoz forduljon, amit egyébként a tárca üdvözöl. Nagyon helyes, nézze meg az ÁSZ is a szerződést, a minisztérium részéről ugyanis nyugodt lelkiismerettel állíthatjuk, hogy az jogilag minden szempontból megfelel a magyar törvényeknek - fogalmazott.