Ma hozza nyilvánosságra egy nemzetközi emberjogi szervezet négy, az unióhoz csatlakozó ország - köztük Magyarország - pszichiátriai intézeteiben használt hálós ágyakról készült riportját. A ketrechez hasonlító ágyat nemzetközi egyezmények tiltják, a vizsgált országokban azonban még mindig előfordulnak. A szervezet felszólítja a magyar kormányt, hogy képezzen ki betegjogi képviselőket a mentális betegségben szenvedők védelmére.

Kedden mutatja be az Európai Parlamentben a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) nevű szervezet egy idei vizsgálatának eredményeit - írja a Népszabadság. Az értelmi fogyatékos és pszichiátriai problémával élők emberi jogait védő szervezet Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon vizsgálta a rácsos vagy hálós ágyak használatát. A négy országban annak ellenére alkalmazzák a korlátozó eszközöket a pszichiátriai intézetekben és szociális otthonokban, hogy azt számos nemzetközi egyezmény tiltja.

A ketrechez hasonlító ágyak használatára csak korlátozott időtartamra, sürgős esetekben kerülhetne sor, a vizsgált országokban azonban órákra, napokra, vagy hetekre ide zárják a betegeket. Mindez az MDAC szerint az elme-egészségügyi rendszerek súlyos hiányosságaira irányítja rá a figyelmet. A mozgáskorlátozó eszközök használatával ugyanis nem megvédik, hanem traumatizálják a beteget.

A jelentés megemlíti a törökszentmiklósi szociális intézetet, ahol 2001-ben egy tűz alkalmával az egyik hálós ágyba zárt beteg meghalt. Az egyik magyar szociális otthonban eltávolították ugyan a hálós ágyakat, de egy epilepsziás rohamában önagresszióra hajlamos nőnek egy újat építettek.

A négy vizsgált ország mindegyike csatlakozott a rácsos vagy hálós ágyak használatát tiltó nemzetközi egyezményekhez; Magyarországon 1999-ben az Európai Kínzásellenes Bizottság (CPT) javasolta a hálós ágyak azonnali megszüntetését. Ráadásul 2000-ben a magyar Alkotmánybíróság elmarasztalta az Országgyűlést, amiért az nem szabályozta a korlátozó eszközök és intézkedések alkalmazásának jogszabályi feltételeit.

Az emberjogi szervezet szerint törvényi tiltására, és a törvény betartásának folyamatos ellenőrzésére lenne szükség. Felhívják a magyar kormányt, hogy képezze ki a betegjogi képviselőket az értelemi fogyatékosok és egyéb mentális betegségben szenvedők jogainak védelmére. Az MDAC szerint erre több civil szervezet is alkalmas lenne.