A honvédelmen spórol a legtöbbet a kormány

A minisztériumok költségeinek valamivel több mint 40 milliárd forintos csökkentéséről döntött szerdán a kormány. A tárcák eltérő összeget vállalnak a takarékossági csomagból: a legtöbbet, 7,5 milliárdot a Honvédelmi Minisztériumnak, míg a legkevesebbet, mindössze 71 millió forintot az informatikai tárcának kell megspórolnia. A kormány eredetileg 70 milliárdos megtakarítást várt a programtól.

Megérkeztek a tárcák felajánlásai a 2,5 százalékos takarékossági programra szerdán. Medgyessy Péter miniszterelnök a két héttel ezelőtti kormányülés után szólította fel a minisztériumokat, készítsenek tervet költségeik visszaszorítására. A tárcák javaslatait szerdai ülésén a kormány jóváhagyta.

A legnagyobb összegű megtakarítást a Honvédelmi Minisztérium vállalta. A tárca 7,5 milliárd forinttal csökkenti kiadásait. A Belügyminisztérium 6,7, az Oktatási Minisztérium 5,5, a gazdasági tárca pedig 4 milliárdos költségcsökkentést vállalt. A legszerényebb takarékossági csomagot a munkaügyi és az informatikai tárca vállalta: az előbbi 293, míg az utóbbi mindössze 71 milliót spórol.

A megtakarítás érint több költségvetési intézményt is. Így például a Magyar Tudományos Akadémia jelentős megszorító intézkedéseket hozott: több mint 900 millió forintos megtakarítást vállalt. a Központi Statisztikai Hivatalnak 294, a Gazdasági és Versenyhivatalnak 22,4 millió forintot kell megspórolnia.

A teljes megtakarítás 42 milliárd forint, ami jóval elmarad a kormány két héttel ezelőtti terveitől. A takarékossági program meghirdetésekor ugyanis a kormányszóvivő azt mondta: 70-75 milliárdot szeretnének megspórolni.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a takarékossági programban elsősorban a működési és protokoll költségeket, illetve egyéb állami kiadásokat (például a minisztériumi üdülőknek juttatott pénzeket) mérsékelték. A megszorítás nem érinti az önkormányzatokat, a jóléti kiadásokat és az uniós csatalakozáshoz kapcsolódó pénzeket - mondta a kormányszóvivő. A tárcák takarékossági intézkedéseikről részletesen is beszámolnak jövő hét közepén honlapjukon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK