Felavatták a Hűségkutat Sopronban

A Hűségkutat pénteken Kiss Péter kancelláriaminiszter avatta fel Sopronban, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az emlékmű a magyar nemzet egységének jelképe, s kifejezi a közös akaratot, hiszen két kormány támogatásával épült fel. Hozzátette: ez azt is tükrözi, hogy a nemzet akarata nem függ a kormányoktól, s egyben reményt ad arra, hogy nem egymással szemben, hanem egymást támogatva megyünk az Európai Unióba.

Az ünnepségen Kubinszky Mihály építészprofesszor, a helyi városszépítő egyesület elnöke elmondta, hogy a díszkút felállítását ők kezdeményezték még 2001-ben, annak 80. évfordulóján, hogy az 1921-es népszavazáson Sopron és környékének lakossága a trianoni döntés ellenében, amely Ausztriának ítélte a várost, a Magyarországhoz való visszatérés mellett döntött. A Hűségkút kompozícióját a város történetének sorsfordító eseményeit jelképező három egész alakos bronzfigura alkotja.

Az 1277-es városalapítást és az 1921-es népszavazást egy-egy férfialak, az 1989-es határnyitást pedig egy nőalak jeleníti meg. Az emlékmű felavatása előtt a város fideszes országgyűlési képviselője, Szájer József sajtótájékoztatót tartott Sopronban, amelyen elmondta, magánemberként részt vesz majd az ünnepségen, nem tartja viszont udvarias gesztusnak, hogy az előző kormány miniszterelnökét, Orbán Viktort nem hívták meg az eseményre. Hozzátette: a volt kormányfő személyes ügyének tekintette azt, hogy emlékművet "adományozzon" Sopronnak, sőt mi több, a népszavazás 80. évfordulója alkalmából december 14-ét is az ő kezdeményezésére nyilvánították kormányrendeletben a Hűség Napjává.

Kalmár István, a város szocialista alpolgármestere arra a kérdésre, hogy miért nem kapott meghívást a volt kormányfőt az ünnepségre, elmondta: a protokollnak megfelelően Medgyessy Péter miniszterelnököt hívták meg az avatásra, s mivel ő nem tudott eljönni, ezért a kancellária élén álló minisztert, Kiss Pétert kérték fel az avatóbeszéd megtartására. Megjegyezte: a Hűségkút felállításához az előző kormány 30 millióval, a mostani kabinet pedig 36 millió forinttal járult hozzá.