Kórháztörvény: hétfő reggelig döntést várnak Mádltól

Az egészségügyi miniszter kétórás megbeszélésen tájékoztatta a köztársasági elnököt a kórháztörvényről. Csehák Judit egyebek mellett biztosította az államfőt arról, hogy az eddigi ingyenes szolgáltatások továbbra is ingyenesek maradnak, illetve a megyei kórházak sem kerülnek ki az önkormányzatok többségi tulajdonából. A miniszter arra kérte Mádl Ferencet, hétfő reggelig hozza meg döntését, hogy szükség esetén még aznap újra a parlament elé kerülhessen a törvény.

Csehák Judit egészségügyi miniszter kétórás beszélgetést folytatott Mádl Ferenc köztársaasági elnökkel a kórháztörvényről. A miniszter a beszélgetést követően kijelentette, hasznosnak tartja a találkozót, mert úgy véli, választ adhatott az államfő számos aggodalmára.

Csehák Judit arról tájékoztatta Mádl Ferencnet, hogy szerintük a törvény megfelel az alkotmányossági követelményeknek. Ismertette, milyen külföldi példákat vettek alapul a kidolgozás folyamán, illetve milyen magyarországi intézményekkel egyeztettek előzetesen. A miniszter biztosította a köztársasági elnököt, hogy az egészségbiztosítási törvényhez nem nyúlnak, ami eddig ingyenes szolgáltatás volt, az az is marad. Csehák arról is tájékoztatta az elnököt, hogy eddig is működtek profitorientált cégek a területen.

A miniszter felhívta Mádl Ferenc figyelmét arra, hogy a munka törvénykönyve milyen garanciákat ad az egészségügyben dolgozóknak, arra az esetre is, ha elesnének a közalkalmazotti jogviszonytól. Elmondta továbbá, hogy nem várható drasztikus változás, hanem fokozatos áttérésre lehet számítani, valamint, hogy a megyei kórházak esetében nem lehet szó arról, hogy az önkormányzat többségi tulajdonából kikerüljenek, mivel ezt jogszabályok akadályozzák.

A miniszter tájékoztatása szerint a köztársasági elnök arról érdeklődött, hogy lesz-e befektető az egészségügyben, mire Csehák közölte: reményeik szerint igen, elsősorban a járóbeteg-ellátásnál és a rendelőintézetek esetében számítanak rájuk. A miniszter elmondása szerint Mádl is hasznosnak tartotta a megbeszélést, és külön megköszönte, hogy benyújtották azt a törvényt, ami megakadályozza, hogy életbe lépjen az előző kormány egészségügyi miniszterének nevéhez fűződő törvény, amennyiben a szocialisták kórháztörvényét nem fogadnák el.

Csehák Judit szerint azért is volt hasznos a beszélgetés, mert Mádl Ferenc így tárgyilagosan tudja mérlegelni, hogyan dönt a törvényről. A miniszter biztos benne, hogy az államfő bármilyen döntést is hozzon, azt tárgyilagosan, politikai befolyástól mentesen teszi. Elmondta még Csehák Judit, hogy arra kérték Mádlt, amennyiben visszaküldené a parlament elé a törvényt, legkésőbb hétfő reggelig tegye meg, mert akkor még aznap tárgyalhat róla az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK