Mindenki összeesküvést sejt

Egymást vádolja a kormány és az ellenzék a Polt Péterről, illetve Szász Károlyról készült, ismeretlenek által készített vádaskodó iratok kapcsán. Áder János Medgyessy Pétert támadta az ügy miatt, korábban a kormány vádolta a Fideszt. Keller László közpénzügyi államtitkár elismerte, hogy már tavaly nyáron vizsgálta a pénzügyi felügyelet gyanús ügyeit. Az erről készült, titkosított jelentés részletei szerepelnek a névtelenül készült PSZÁF-jelentésben, az államtitkár szerint illetéktelen kezekbe került a dokumentum. Kiderült az is, Keller idén tavasszal kezdeményezte Szász Károly visszahívását.

Politikai csatározások és nyilatkozatok sorozatát indította el az, hogy csütörtökön a kormány nyilvánosságra hozta a Szász Károly PSZÁF-elnökről és Polt Péter legfőbb ügyészről készült, ismeretlenek által készített, vádaskodó jelentéseket. Pénteken egymást követték az ügyben a sajtótájékoztatók, nyilatkozatok és ellennyilatkozatok.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője az ügy kapcsán Medgyessy Péter miniszterelnököt támadta. Szerinte ugyanis a kormány ahelyett, hogy az elmúlt napok rendkívül súlyos kérdéseket felvető ügyeinek kivizsgálásával foglalkozna, összeesküvés-elméleteket gyárt.

Áder úgy vélte, hogy "nem összeesküvés-elméleteket kell gyártani", hanem a tényekhez ragaszkodva "a kormány számára kínos ügyeket is ki kell vizsgálni", és minél hamarabb nyilvánosság elé kell tárni a megszerzett információkat - közölte Áder.

A kormány csütörtöki közleménye szerint a Fidesz hiszterizálta annyira a közéletet, hogy fontos intézmények vezetőit lehessen névtelen üzenetekkel támadni. Az MSZP-frakció pedig arra utalt közleményében, hogy a Fidesz érdeke volt a jelentések elkészítése, hogy úgy tűnjön, az MSZP írta azokat, és így bebizonyíthassa az ellenzéki párt, hogy veszélyben a magyar demokrácia.

Most azonban az ellenzéki frakcióvezető vetette fel az ügyben a kormány felelősségét. Azt mondta, hogy bár bizonyítéka nincs a Fidesznek arra, hogy a kormány, illetve a szocialisták állnak a megfigyelési és lejárató akciók mögött, de fel kell tenni a kérdést, hogy kinek az érdeke mindez. Az MSZP-frakció ugyanezzel a kérdéssel zárta a témával kapcsolatos állásfoglalását, csak ők a Fideszre utaltak.

Vitát váltott ki az is, hogy Polt Péter április 17-én elküldte Medgyessy Péternek a róla készült vádaskodó iratot egy kísérőlevéllel, amelyben felajánlotta a konzultáció lehetőségét az ügy részleteiről, és segítséget kért a miniszterelnöktől, hogy vizsgálja ki, milyen körülmények között születethetnek ilyen anyagok.

Áder ezért most feltette a kérdést: hol volt a legfőbb ügyész által elküldött anyag két hónapig, Medgyessy Péter miért nem látta azt? Vajon melyik munkatársa titkolta el előle, ha pedig a miniszterelnök mégis látta, miért mondta csütörtökön, hogy nem kapta meg?

Medgyessy Péter ugyanis csütörtökön az MTI-nek azt mondta: még nem kapta meg a Polt Péterrel kapcsolatos dokumentumokat. "Divat a magyar közéletben, hogy a sajtóban hamarabb jelenik meg az, elküldtek valamit, mint ahogyan az megérkezik" - közölte csütörtökön a kormányfő.

Draskovics Tibor, a kormányfő kabinetfőnöke pénteken közleményében azt írta, hogy a levél kézhezvételét követően a miniszterelnök megbízásából telefonon megkereste a legfőbb ügyészt és tájékoztatást kért arról, hogy milyen konkrét segítséget kér a Legfőbb Ügyészség a dokumentummal kapcsolatban. A telefonbeszélgetés során tisztázódott, hogy a kormánynak nincsen semmilyen teendője egy ismeretlenek által készített irattal kapcsolatban.

Pénteken a miniszterelnök annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy támogatja a Fidesz által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság felállítását. Az ellenzék által a Pannonplast-ügy körülményeit feltáró testületnek azonban munkáját a lisszaboni nyilatkozat megvizsgálásával kell kezdenie, csak ezután lehet rátérni a névtelen feljelentésekre - vélte a kormányfő.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt közölte az üggyel kapcsolatban: arra kéri a Fideszt, hogy a Pannonplast-ügyben kezdeményezett vizsgálóbizottság tevékenységi körét a teljes PSZÁF-fal kapcsolatos kérdéskörre terjessze ki - közölte Lendvai.

A szocialista politikus elmondta: mivel idő hiányában kevés esélyt látnak arra, hogy a vizsgálóbizottság hétfőn feláll, kezdeményezni fogják, hogy a parlament költségvetési bizottsága is azonnal kezdjen vizsgálatot az ügyben. Az MSZP- frakció - Keller Lászlóhoz hasonlóan - javasolja azt is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről készült Kehi-jelentés titkosságát oldják fel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK