Börtönre ítélték Fonyód volt polgármesterét

Nem jogerősen két év nyolc hónap börtönre ítélték a volt fonyódi polgármestert. A település vezetője egy beruházás engedélyezése fejében a nyereség felére tartott igényt a vállalkozó cégnél. Később pedig 10 millió forintot kért a fia részére is.

Első fokon két év nyolc hónapi, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint három évi, közügyektől való eltiltásra ítélte a Somogy Megyei Bíróság büntetőtanácsa a vesztegetéssel vádolt volt fonyódi polgármestert, Francsics Zoltánt. A vádirat szerint a volt polgármester az önkormányzat megbízásából egy beruházás kapcsán került kapcsolatba egy pécsi részvénytársasággal, amely beruházást tervezett Fonyódon. Fracsics az Rt. vezérigazgatójával közölte, hogy a beruházás önkormányzati támogatásáért cserébe tanácsadói díjként a beruházás nyereségének felét kéri. Később pedig további 10 millió forintot kért, hogy a fia részére Keszthelyen egy büfét vásároljon. A cég vezetője ezt az összeget nem adta át, s miután a polgármester emiatt meghiúsította a beruházást, feljelentést tett a polgármester ellen.

Az ügy előzménye, hogy Francsics Zoltán az önkormányzat megbízásából egy, a fonyódi kikötőnél kialakítandó üzletsor megépítéséről állapodott meg a pécsi vállalkozás elnök-vezérigazgatójával. A beruházást hitelből szándékoztak megvalósítani, erre fedezetként az önkormányzat tulajdonában lévő telek szolgált, a kivitelezésére pedig egy kft.-t hoztak létre, amelynek tulajdonosa 51 százalékban a fonyódi önkormányzat, 49 százalékkal pedig a pécsi részvénytársaság lett. Az építkezés 2001 decemberében a pécsi cég finanszírozásával elkezdődött, s Fonyód volt polgármestere rá egy hónapra azt közölte a pécsi cég vezetőjével, hogy "szeretné, ha ő is jól járna az építkezéssel".

A vádirat szerint a vádlott a nyereség felére tartott igényt, hangsúlyozva: amennyiben ezt nem kapja meg, akkor "megtorpedózza"  a beruházást. Francsics Zoltán követelésére a pécsi cégvezető írásbeli megállapodást kötött a polgármesterrel, miszerint ő gazdasági tanácsadóként dolgozik a cégnek, s ennek fejében a beruházás nyereségének fele illeti meg. A vádirat szerint a volt polgármester ilyen tevékenységet azonban nem folytatott, "a megállapodás célja a vesztegetés leplezése volt".

Később Francsics Zoltán többször is jelezte, hogy "szüksége lenne" 10 millió forintra, s miután a cégvezető áprilisig ezt az összeget nem adta át, a polgármester még abban a hónapban hivatalosan visszavonta az önkormányzat hiteligényét a banktól. A pécsi társaság vezetője ezt követően tett feljelentést a polgármester ellen.

A bíróság a vádlott bűnösségét "vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében" állapította meg. Francsics Zoltán és védője az ítéletet nem vették tudomásul, eltérő tényállás megállapításáért, valamint enyhébb büntetés kiszabásáért fellebbeznek. A vádlott ugyanakkor elismerte bűnösségét, azonban kitartott amellett, hogy a vesztegetés nem az ő kezdeményezésére, hanem a pécsi cég felajánlására történt. A bíróság nem fogadta el Francsics Zoltán védekezését, az ítélet nem jogerős.

KAPCSOLÓDÓ CIKK