Megerősítik a rendőri jelenlétet azokon a helyeken, amelyeket előszeretettel látogatnak a turisták. A Balaton északi és déli partján egy-egy német rendőrtiszt lát el szolgálatot 10 héten át.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozók közül többeket a Balatonra vezényeltek. Júliustól 8 leendő tiszt és 30 tiszthelyettes, szükség esetén a készenléti rendőrség egységei is részt vesznek a közrend fenntartásában - mondta Barnáné Kiss Éva, az ORFK sajtóosztályának munkatársa. Hozzátette: a Balaton környékén és a nagyobb városok felett helikopteres egységek is szolgálatot teljesítenek majd.

 

Az ORFK és a Miniszterelnöki Hivatal június 12-én aláírt együttműködési megállapodásának értelmében a Balaton északi és déli partján egy-egy német rendőrtiszt lát el szolgálatot 10 héten át.

 

A nyári hónapokban fokozottabban ellenőrzik a rendőrök a közúti közlekedést - közölte az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) ügyvezető elnöke. A nyáron elsősorban azokra a szabálysértésekre koncentrálnak, amelyek közvetlenül befolyásolják a balesetek számának alakulását és a közlekedés biztonságát. Ezek közé tartozik a sebességtúllépés, a szabálytalan előzés és sávváltás, illetve az ittas vezetés - mondta Pausz Ferenc alezredes.

 

A közlekedésbiztonsági akciók elsősorban a gyorsforgalmi utakra, autópályákra, autóutakra és egyszámjegyű főutakra terjednek ki, ahol az idegenforgalom miatt jóval nagyobb lesz a forgalom. Így például fokozottan ellenőrzik majd a rendőrök a Balaton környékét és a 7-es utat - tette hozzá.

 

Közölte: az autópálya-rendőrség mintegy kétszáz fős állományát a megyei főkapitányságok és a készenléti rendőrség járőreivel is megerősítik, azaz a szokásos rendőri állomány két-háromszorosát vetik be a nyáron.

 

A rendőrök a közlekedés biztonsága mellett fokozott figyelmet fordítanak az utak mellett lévő parkolóhelyek, benzinkutak biztonságára és a különböző "trükkös autólopások" visszaszorítására is - mondta el az alezredes.

 

A hazai és az országba látogató turistáknak fokozottan kell figyelniük értékeikre a nyári idegenforgalmi szezonban. Amennyiben lehetséges, a kirándulásra, nyaralásra szánt összes pénzt és az iratokat ne tartsák egy helyen, a bankkártya mellett pedig ne legyen ott a PIN-kód - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság zseblopási alosztályának munkatársa.

 

A nyári turisztikai szezonban a rendőrök fokozottan ellenőrzik majd a turisták által leginkább látogatott fővárosi területeket, a Budai Várat, a Hősök terét, a Váci utcát, a Szent István-bazilika környékét, a Március 15. teret, a 2-es villamos és a 26-os busz járatait - mondta Bartus Szilárd.

 

Az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az idén nyáron kiemelt figyelmet fordít a nagyobb idegenforgalmat vonzó vendéglátóipari egységek közegészségügyi ellenőrzésére - közölte az országos tiszti főorvos. Ungvári György ezek között említette Budapest, a nagyobb városok, a balatoni, a velencei és a Tisza tavi települések éttermeit, kávézóit, lángos- és palacsintasütőit, kifőzdéit.

 

A higiénés feltételek ellenőrzése során az ÁNTSZ munkatársai azt is felmérik, hogy az adott létesítmény mennyire felel meg az uniós elvárásoknak, bár ezzel kapcsolatban még nem szabnak ki bírságot - mondta.

 

"A határőrség felkészült a nyári idegenforgalmi szezonra" - közölte Orodán Sándor, a határőrség szóvivője. A határőrség a korábbi évek tapasztalatai alapján arra számít, hogy június végétől - a németországi szabadságolások kezdetével - erősödik meg a forgalom a magyar határokon - tette hozzá.