Titkos belügyi vonal működik egy magáncégnél

A Belügyminisztérium titkos telefonhálózatának egyik mellékállomása működik egy többségében külföldi tulajdonú cég budapesti irodájában. A belügyi tárca vizsgálja, hogy az állami pénzen működő telefonvonalat kik és hogyan telepítették a cég irodájába.

A Belügyminisztérium (BM) vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy hogyan telepíthették a tárca titkos telefonhálózatának egyik mellékállomását egy külföldi többségi tulajdonú budapesti magáncég irodájába - közölte a belügyminiszter személyes tanácsadója, Séllei Frigyes. A magáncég irodájában működő belügyi telefonvonalról a Népszava számolt be. Séllei megerősítette a telefonvonal létezését, a részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni.

 

A napilap egy birtokába jutott dokumentum alapján arról számolt be, hogy a BM titkos telefonhálózatának egyik mellékállomását egy 1999-ben panamai többségi tulajdonba került budapesti magáncég irodájába telepítették, és a telepítés és üzemeltetés költségeit is a tárca fizette. Az orgánum szerint ez a vonal nem csak arra alkalmas, hogy rajta elérjék a minisztérium és a rendvédelmi szervek teljes hálózatát, de arra is, hogy ugyancsak állami pénzen, városi és távhívást bonyolítsanak.

 

A lap által megkérdezett nemzetbiztonsági szakértő szerint a rendőrségi vonal telepítésére civilek, magánvállalkozások és külföldiek esetében nincs sem mód, sem lehetőség a komoly biztonsági kockázat miatt.

 

A napilap információja szerint egy panamai off-shore cég, a Woodham Enterprises Inc. a budapesti magáncég többségi tulajdonosa.