A Hekus Magazin használta a belügy vonalát

A Hekus Magazin szerkesztősége használta a Belügyminisztérium telefonvonalát - derült ki az ORFK hétfői vizsgálatából, amit a belügyminiszter kezdeményezett. Lamperth Mónika azután indított vizsgálatot, hogy nyilvánosságra került: egy külföldi tulajdonban lévő cég használja a tárca egyik vonalát.

A belügyminiszter hétfőn arra utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy rendeljen el vizsgálatot annak kiderítésére, milyen körülmények között telepítettek belügyminisztériumi telefonvonalat egy magáncég budapesti irodájába. A hírt - amelynek alapján a belügyminiszter vizsgálatot kért - a Népszava hétfői száma közölte egy birtokába jutott dokumentum alapján. A cikkben az is szerepelt, hogy a magáncég egy panamai off-shore cég többségi tulajdonában van.

Az ORFK által elrendelt vizsgálat hétfő délutánra be is fejeződött. Ennek során kiderült, hogy a belügyi vonalat a Hekus Magazin szerkesztősége használta. A magazinnal még 1999-ben kötött szerződést az ORFK és négy másik rendvédelmi szervezet, és az együttműködés keretében a szerkesztőség számára biztosították a belügyi vonalat. A telefonvonal költségeit ugyanakkor a rendőrség közlése szerint nem a minisztérium, hanem a magazin kiadója vállalta. Az ORFK közölte azt is, hogy a szerkesztőség hétfőn megszüntette a telefonvonal használatát.

A BM egyik munkatársa az [origo]-nak azt mondta, hogy a sajtóhírekkel ellentétben a magazinnak biztosított telefonvonal nem egy titkos hálózat része. Elmondása szerint csupán arról volt szó, hogy a szerkesztőség munkájához sürgősen szükség volt egy telefonvonalra, amelyet a BM biztosított számukra. A munkatárs hozzátette: a belügyben nem tudtak arról, hogy a magazin tulajdonosának köze volt a sajtóban megemlített panamai off-shore céghez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK